Logoraši srpskih koncentracijskih logora: Sve je to mrtvo slovo na papiru, Hrvatska nije učinila ništa

U Hrvatskom domu u Vukovaru obilježen je Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata i 25 godina od posljednje velike razmjene hrvatskih logoraša iz srpskih koncentracijskih logora u Nemetinu 1992., a ratni zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković rekao je da se trebaju obilježiti mjesta gdje su stradali logoraši, hrvatski branitelji i civili, gdje su mučeni i ubijani.

U razmjeni po načelu “svi za sve” na temelju dogovora hrvatske i srpske strane na pregovorima u Budimpešti prije 25 godina, 14. kolovoza 1992., na slobodni teritorij Republike Hrvatske tada je pušteno 714 logoraša, hrvatskih branitelja i civila od kojih je najveći broj njih bio iz Vukovara i okolice.

Na području Srbije i na okupiranim dijelovima Hrvatske bila su 64 logora kroz koje je prošlo 30 tisuća ljudi, među njima 3 tisuće žena i 500 djece. Ubijeno je ili je mučenjima podleglo oko 300 osoba, najmlađa žrtva imala je 6 mjeseci, a najstarija 104 godine.

Srbija ne želi priznati da su odvodili hrvatske građane, zatvarali ih i batinali

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak podsjetio je da su hrvatski građani tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu bili zatočeni u 70-ak srpskih logora na okupiranim dijelovima Hrvatske i u Srbiji, dok komisije UN-a imaju popis više od 440 logora na prostoru bivše Jugoslavije.

Unatoč odmaku od 25 godina bivši logoraši nisu uspjeli ostvariti niz svojih zahtjeva. Tako za sada nema nikakvih informacija o njihovim zahtjevima za isplatu odštete, a niti podnesene kaznene prijave ni tužbe protiv odgovornih ne daju rezultata, dodao je.

Sve je to mrtvo slovo na papiru. Hrvatske državne institucije nemaju interesa da nam pomognu, a mi to kao amateri ne možemo. Učinili smo što smo mogli i došli do zida. U isto vrijeme u Srbiji ne žele priznati da su odvodili hrvatske građane, zatvarali ih i batinali, naglasio je Rehak.

Svečanoj akademiji u Hrvatskom domu nazočio je i ratni zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković koji je rekao kako nije napravljeno dovoljno da se pravda zadovolji. Dodao je kako “ratnički bubnjevi s druge strane Dunava i dalje bubnjaju bez obzira na ruku pomirenja koja im je pružena”. Trebamo obilježiti mjesta gdje su stradali hrvatski logoraši i gdje su ljudi mučeni i ubijani. To treba biti i jedan od preduvjeta pristupu Srbije Europskoj uniji, rekao je Borković.

Svečanoj akademiji nazočio je i predsjednik tadašnje hrvatske vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić koji je jedan od najzaslužnijih za razmjenu “svi za sve”. Zbog toga mu je uručena Plaketa HDLSKL-a, javlja HRT.

U sklopu programa nekadašnji logoraši posjetili su i mjesto razmjene kod Nemetina.

Share This Article