Dodik u novom napadu gorljivo brani najnoviji projekt Velike Srbije, koji potpisuje s Vučićem

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da deklaracija o očuvanju srpskog naroda, koju će pripremiti RS i Srbija, neće biti puko slovo na papiru, već program za dugoročno sistematsko djelovanje u korist srpskog naroda, prenosi Srna.

“Republika Srpska i Srbija dat će sve od sebe da tako i bude. Da dođemo do racionalno utemeljene deklaracije i da onda energično radimo na njenoj realizaciji”, naveo je Dodik u autorskom tekstu za “Politiku”.

On je ponovio da deklaracija neće biti usmjerena ni protiv koga, niti na bilo čiju štetu, već da je želja ove generacije političara u Srpskoj i Srbiji da napokon poboljšaju nezavidan položaj Srba, prije svega u zemljama bivše Jugoslavije.

“Zašto europske institucije i europska zajednica bagateliziraju tešku poziciju našeg naroda, gdje je on postao manjina, a njegova kultura ostala većina”, rekao je Dodik i postavio pitanje zašto se principi na kojima počiva moderna država, a to su poštivanje manjinskih prava, ne primjenjuje na Srbe?

Dodik je pitao i “tko se to boji najavljene deklaracije Srbije i Srpske o djelovanju za opstanak srpske nacije i srpskog naroda i zašto se diže povik na deklaraciju, koja neće biti ništa novo i neosnovano i koja je javna, te predstavlja unutarnje pitanje srpskog naroda i njegovo suvereno pravo da kao narod odlučuje o svojoj sudbini”?

On je ponovio da deklaracija nema nikakve aspiracije za preuređenje država, ali ima aspiraciju da upozori da europska konvencija dozvoljava da se, na primjer, Srbima u Sloveniji da status nacionalne manjine, a da se u Hrvatskoj riješe oteta imovinska prava, gdje je Srbima oduzeto 40.000 stanova, dok su u Republici Srpskoj sva stanarska prava vraćena.

Dodik je naveo da se Srbima u Hrvatskoj duguje 50.000 mirovina, dinarska i devizna štednja, da je onemogućena naknada štete za uništenu i nestalu imovinu.

Predsjednik RS istaknuo je da u Hrvatskoj Srbima treba da se omogući uporaba ćirilice, a u Crnoj Gori spriječi ugrožavanje statusa Srba i anuliranje srpskog jezika.

Srbi u BiH imaju svoju državu

Dodik je napomenuo da u BiH Srbi imaju svoju državu, ali da postoje problemi s njenim statusom, kao i s aspiracijama za njenim ukidanjem, te dodao da je vidljivo da je u Sarajevu nekada živjelo 157.000 Srba, a sada samo 1.333, kao i da su vidljivi nasrtaji na teritorijalno tretiranje jezika.

“Tisuću je razloga da Republika Srpska postoji, jer bez nje u BiH nema slobode za srpski narod. Ona štiti i svoje kulturno naslijeđe, jezik, a ponajviše ćirilicu”, konstatirao je predsjednik Srpske.

S druge strane, napomenuo je on, dok Srbi pokušavaju da zaštite svoju kulturu, jezik, pravo na očuvanje identiteta, s raznih strana, pa i iz EU, olako optužuju Srbe za nacionalističke aspiracije.

“Na tim osnovama bit će definirana i razrađena deklaracija za opstanak srpskog naroda”, pojasnio je Dodik.

On je istaknuo da je srpska borba za nezavisnost i slobodu u posljednjih 200 godina “bila originalna, za razliku od susjeda, koji su lako prihvaćali vazalski odnos”.

“Mi smo se u isto vrijeme, u odnosu na veliki Zapad, borili za jedna i za druga prava i sada, najednom, kada želimo deklaraciju u kojoj posle svega želimo zakonski osigurati kulturna i manjinska prava, taj akt dobija atribut nacionalizma”, naveo je Dodik.

Originanost srpske države

Dodik je ocijenio da će paradoks opstanka današnje Srbije, a time i srpskog naroda, biti veliki izazov u budućnosti i da je pitanje kako će se Srbija obraniti od sudbine propalih Jugoslavija.

“Nikako drugačije, nego programskom sintezom kulture, jezika i svega drugog što određuje jedan narod”, istaknuo je predsjednik Srpske.

Podsjetivši na Temišvarski sabor, prvi u povijesti formalnog uobličavanja želje srpskog naroda za slobodom i nezavisnošću, Dodik je istaknuo da su tu borbu za slobodom i nezavisnošću karakterizirala dva pristupa.

On je rekao da jedan od njih negira originalnost srpske države, optužujući je da su Srbija i srpski narod “puki imitator zapadnoeuropskog stila formiranja države”, a njihovi nasljednici “tvrdi liberali” danas bi najradije da se izbrišu tragovi za slobodu i nezavisnost.

Dodik je pitao “kako se jedna zemlja, koja je nakon Prvog srpskog ustanka bila kneževina, pa onda kraljevina jedne i druge dinastije, na žrtvenik povijesti Prvog svjetskog rata stavila sve što je imala, pa predvodila u stvaranju četiri Jugoslavije, može nazvati kopijom europske države?”.

“Upravo naši susjedi, u novostvorenim državama, baštine našu žrtvu (borbe za slobodu i nezavisnost), ali upravo u tim državama ukidaju čak i manjinska prava i obaveze na kojima Europa insistira”, istaknuo je Dodik.

Facebook Komentari