Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska pozivaju DNR Koreju i Sjedinjene Američke Države na smirivanje napetosti

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske te Francuska pozvale su danas na smirivanje napetosti nakon višednevnog verbalnog rata između službenog Washingtona i Pyongyanga, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron objavio je priopćenje u kojemu sve strane poziva “na odgovornost i na sprječavanje svake eskalacije napetosti”.

Kim Jong-unova DNR Koreja snosi odgovornost za “krizu” između SAD-a i DNR Koreje – naglasio je britanski ministar vanjskih poslova Alexander Boris de Pfeffel Johnson (na slici)

Predsjednik Macron je izrazo “zabrinutost zbog jačanja balističke i nuklearne prijetnje iz sjeverne DNR Koreje. Međunarodna zajednica mora djelovati usklađeno, odlučno i djelotvorno” kako bi potaknula Pyongyang da se “bezuvjetno vrati dijalogu”, rekao je.

Britanski ministar vanjskih poslova Alexander Boris de Pfeffel Johnson istaknuo je da Kim Jong-unova DNR Koreja snosi odgovornost za “krizu” između SAD-a i DNR Koreje, ustvrdivši da zajedno s partnerima radi na pronalaženju “diplomatskog rješenja”.

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron objavio je priopćenje u kojemu SAD i DNR Koreju poziva “na odgovornost i na sprječavanje svake eskalacije napetosti”

“Sjevernokorejski režim je u korijenu tog problema i mora ga razriješiti”, napisao je ministar Foreign and Commonwealth Office-a Alexander Boris de Pfeffel Johnson na društvenoj mreži Twitteru.

“Međunarodna zajednica je jedinstvena u zahtjevu da Sjeverna Koreja prekine svoje agresivne operacije”.

“Surađujemo s SAD-om i s našim partnerima u regiji kako bismo pronašli diplomatsko rješenje krize”.

Ova izjava dolazi usred porasta napetosti između Pyongyanga i Washingtona.

Američka taktička nuklearna podmornica USS Minnesota (SSN 783) koja se nalazi u vodama nadomak sjevernokorejske obale (slike gore i dolje) mogla bi sama svojim arsenalom uništiti cjelokupni vojni sustav DNR Koreje i trajno ga paralizirati

Američka Bijela kuća je danas službeno obznanila kako su američke snage spremne štititi SAD, napose otok Guam, a DNR Koreja je najavila plan o ispaljivanju raketa u blizini tog američkog otoka u Tihom oceanu.

Europski i američki vojni analitičari tvrde da bi u slučaju sjevernokorejskog napada na otok Guam, samo jedna američka taktička nuklearna podmornica USS Minnesota (SSN 783) koja se nalazi u vodama nadomak sjevernokorejske obale mogla sama svojim arsenalom uništiti cjelokupni vojni sustav DNR Koreje i trajno ga paralizirati, ne spominjući pritom američke nosače zrakoplova iz sastava 7. Pacifičke plote, američke bombardere B-1B stacionirane na Guamu, američke saveznike Japan i Južnu Koreju te NATO.

Predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping pozvao je američkog kolegu Donalda Johna Trumpa da se suzdrži od “riječi i postupaka” koji bi mogli “pogoršati” stanje, javljaju kineski dnevni list China Daily i britanska novinska agencija Reuters. (Theo Ljubić, Reuters, AFP, China Daily)

Facebook Komentari