MORH ove zračne snage aktivne na nekoliko požarišta

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), danas, u četvrtak, 10. kolovoza 2017., angažirane su u gašenju nekoliko požara u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Požar na Kamešnici iznad Sinja je još aktivan, a na njemu je uz dva Airtractora AT-802 angažirano i 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske. Požarište Dinara na kojem zračne snage svakodnevno sudjeluju u gašenju još od 3. kolovoza je također aktivno te je tamo angažiran jedan Airtractor.

Kod Klisa gdje se ponovno razbuktao požar (Kliško polje) djeluje jedan Canadair CL-415, dok na novom požarištu Plavno kod Knina požar gase jedan Canadair i dva helikoptera Mi-8 MTV.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 188 požara (66 u Šibensko-kninskoj, 64 u Splitsko-dalmatinskoj, 46 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1560 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 46 600 tona vode te je prevezeno 218 vatrogasca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Share This Article