MIP skinuo imunitet Franji Luciću zbog DORH-a koji ga goni za korupciju, evo što Lucić na to kaže

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) Hrvatskog sabora jedoglasno je skinulo imunitet HDZ-ovu saborskom zastupniku Franji Luciću na zahtjev DORH-a.

U zahtjevu DORH-a stoji da iz provedenih izvida, razgovora s novinarom Dragom Hedlom i još dvojicom svjedoka proizlazi da je Lucić 26. srpnja Hedlu koji je prikupljao informacije o “poslovnim i financijskim transakcijama” Lucića i dvije tvrtke koje je osnovao “ponudio novčanu nagradu da ne piše novinski članak …, rekavši da će mu platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše”.

Izvori bliski istrazi su krajem srpnja najavili da će nakon razgovora s Hedlom odlučiti hoće li protiv Lucića pokrenuti istragu zbog nuđenja mita.

“Praksu koju smo do sada imali, trebali bismo nastaviti’, kazao je u Saboru na sjednici MIP-a, koja je trajala vrlo kratko, predsjednik MIP-a HDZ-ov Žarko Tušek podsjetivši da je MIP skidao imunitet kad god je zahtjev stigao od USKOK-a.

Premda Sabor trenutno ne zasjeda, prema saborskom Poslovniku, MIP u tom razdoblju donosi odluku, a Sabor je kasnije prima na znanje, odnosno samo potvrdi.

Za odluku je bez rasprave glasovalo šest članova MIP-a, a temeljem te odluke ovlaštena državna tijela mogu pokretati ili ne pokretati istražne radnje ili kazneni postupak.

Podsjetimo, Drago Hedl, novinar Telegrama, objavio je da mu je saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić nudio mito da ne napiše tekst o poslovanju i stečaju tvrtki u njegovu vlasništvu, a Telegram je objavio i snimku na kojoj je zabilježen razgovor Hedla i Lucića.

Lucić je ustvrdivo da to nije istina, ali je na kraju ipak podnio ostavku na sve političke dužnosti te izjavio da bez obzira na neutemeljenost optužbi ne želi biti teret svojoj stranci.

Na N1 televiziji u program se javio Franjo Lucić i kaže da se ne boji istrage, te da nema riječi o kaznenom djelu, jer Drago Hedl nije ni službena ni pravna, nego fizička osoba i da je više puta dokazao da posluje prema zakonima.

Share This Article