Todorić se zamalo izvukao prije Lex Agrokora, Kinezi su htjeli ući sa 2,7 milijardi eura, evo što kaže suvlasnik burze u Hong Kongu

Jiangxiong Hu, direktor tvrtke Zhongya nekretnine, ujedno i vlasnik nekoliko kineskih kompanija i suvlasnik burze u Hong Kongu, u Hrvatskoj je znatno uložio u Krapinske toplice, ali je javnosti za oko zapeo početkom godine kada se je odvijala najveća drama u Agrokoru i kada je Ivica Todorić pokušavao spasiti koncern, piše Večernji list.

Nudio je velik novac, no to se nije moglo realizirati brzinom kakvu je tražio Todorić. Danas kaže da je tada mogao spasiti Agrokor, bez obzira na to što se pokazalo da treba više novca od procjene, te da je i dalje zainteresiran za neke od tvrtki iz koncerna, dođe li do njihove prodaje.

Vaša je zainteresiranost za Agrokor poznata, no bilo je iznenađujuće da je netko spreman uložiti u koncern za koji se tada nisu znale ni točne obveze, vrijednost imovine…? Odnosno, jeste li prije mogli pregledati knjige, izvješća… ili ste vjerovali objavljenom i onome što vam je rekao Ivica Todorić?

Naravno, pregledali smo izvješća i podatke koje nam je iznio Agrokor. Tada u njih nismo imali razloga sumnjati.

Koliko ste bili spremni uložiti i koji su bili uvjeti?

Bili smo spremni investirati 2,7 milijardi eura. Naš jedini uvjet bio je da kompanija u određenom roku napravi javnu ponudu dionica (IPO) na burzi u Hong Kongu. Sigurni smo da bi interes kineskih investitora za Agrokor bio popriličan.

Što je Todorić tražio?

Todorić zapravo nije imao velike zahtjeve, ali je tada bio suočen s golemim kratkoročnim obvezama koje su mu dospijevale na naplatu. Dakle, njegovi zahtjevi svodili su se na brzo rješenje za te kratkoročne obveze.

Nije li vam bilo neobično da Todorić može postavljati uvjete, a nakon što biste vi uložili toliki novac?

Nije to neobično u poslovnom svijetu. Uostalom, ti uvjeti nisu bili nepremostivi. Radilo se, jednostavno, o vremenu koje nismo imali na raspolaganju. Možda bi epilog bio drukčiji da smo razgovore započeli koji tjedan prije.

Spominje se da je htio zadržati čelnu poziciju? Biste li na to pristali s obzirom na to da je pod njegovim vodstvom došlo do sloma?

Kao i svaki vlasnik privatne kompanije koji je nešto stvorio, Todorić je osjetljiv na pitanje upravljanja. To je logično jer se radi o kompaniji koju je desetljećima gradio i vodio. U prijelaznom razdoblju bili smo spremni na to da Todorić zajedno s nama vodi kompaniju. Nakon što bi se realizirala javna ponuda dionica u Hong Kongu, zasigurno bi se značajno izmijenila i vlasnička struktura. Novi suvlasnici Agrokora tada bi odlučivali o novom vodstvu kompanije.

Za što ste bili zainteresirani, koji ste potencijal vidjeli u toj kompaniji?

Shvatili smo da kompanija ima visok novčani tijek i velike izvozne potencijale. Kad govorimo o izvozu, mislim prvenstveno na potencijale izvoza na kinesko tržište. Samo otvaranjem izvoza u Kinu i općenito Aziju neke Agrokorove kompanije mogle su značajno povećati svoje prihode. Time bi i financijska slika koncerna bila zdravija.

Kada danas gledate što se događa, a situacija je poraznija od one kakvom se činila u ožujku, mislite li ipak da je bolje da niste preuzeli Agrokor? Jer izgleda da bi obveze mogle biti i veće od imovine?

Teško je sada reći što je prava financijska slika. Vidimo da rezultati koncerna za prošlu godinu još nisu objavljeni. Sasvim je jasno da je kompanija trebala značajnu financijsku injekciju, to smo znali i tada. Sigurni smo da bismo u srednjem roku uspjeli stabilizirati Agrokor, a u dugom roku stvoriti od njega globalnu kompaniju.

Biste li bili zainteresirani za neke Agrokorove tvrtke počne li njihova prodaja?

Bili bismo zainteresirani, iako nemamo informacija o tome da će neke od njih biti na prodaju.

Primjerice za koje?

Prije svega za Konzum kao najvredniji dio Agrokora. Smatramo da ima velik potencijal i da racionalnijim upravljanjem može postići puno bolje rezultate. Bili bismo zainteresirani i za neku od kompanija iz prehrambenog sektora koje imaju značajan izvozni potencijal, poput Belja. Jasno, zanimljivi su nam i Agrokorovi turistički projekti.

Kineski ulagači učestalo gledaju naše tržište, no nema ih puno. Vi ste krenuli, kakva su iskustva?

Iskustva su zasad dobra. Naši projekti još su u početnoj fazi, no zadovoljni smo kako su krenuli. Jasno nam je da se neki procesi ipak odvijaju drukčije nego na kineskom tržištu. U suradnji s CSEBA-om i gospodinom Marijem Rendulićem kao predsjednikom te udruge odlično smo obavili početni posao. Sada je pred nama faza realizacije investicija.

Koji su vam sektori najzanimljiviji i imate li još neke planove ulaganja?

Najzanimljiviji su nam turizam, nekretnine i infrastruktura. Općenito, Hrvatska ima veliki turistički potencijal. Mislim da ćemo ubrzo moći objaviti još neke značajne investicije koje upravo ovih dana ulaze u završnu fazu realizacije.

Facebook Komentari