19-godišnjak iz Mauritanije, francuski državljanin kod Eiffelovog tornja vitlao nožem i uzvikivao “Allahu Akbar”

Pariški Eiffelov toranj (La Tour Eiffel) je evakuiran u sinoć u 23.30 sati po srednjeeuropskom vremenu nakon što je naoružani muškarac pokušao izvesti napad, izjavio je danas francuski policijski izvor na tiskovnoj konferenciji, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Muškarac naoružan nožem uhićen je jučer navečer kod Eiffelovog tornja nakon što se pola sata prije ponoći silom probio kroz jednu sigurnosnu kontrolu  uz uzvik “Allahu Akbar”, potvrđeno je danas medijima iz više izvora.

U incidentu nije bilo žrtava  i terorizam je za sada isključen. Pariško tužiteljstvo otvorilo je istragu zbog poticanja na terorizam i pokušaj ubojstva, rekao je jedan pravosudni izvor.

La Tour Eiffel – Eiffelov toranj

“Muškarac je prošao prvu kontrolu odgurnuvši pripadnika osiguranja ramenom. Potom je izvadio nož uzviknuvši ‘Allahu Akbar’, dodao je drugi izvor blizak istrazi.

“Vojnici su mu tada zapovijedili da položi nož na tlo. To je učinio bez otpora i odmah je priveden”, rekao je izvor.

“Riječ je o osobi koja je imala psihijatrijskih problema u prošlosti i koja je krajem srpnja puštena s psihijatrije”, rekao je izvor blizak istrazi. Po prvim podacima, riječ je o francuskom državljaninu rođenom 1998. godine u Islamskoj Republici Mauritaniji.

Muškarac je prošao prvu kontrolu odgurnuvši pripadnika osiguranja ramenom. Potom je izvadio nož uzviknuvši ‘Allahu Akbar’. Francuski vojnici su mu tada zapovijedili da položi nož na tlo. To je učinio bez otpora i odmah je priveden, priopćio je medijima policijski izvor.

Nakon incidenta “policajci na mjestu događaja proveli su detaljnu pretragu lokacije i zatražili njezinu evakuaciju oko pola sata nakon ponoći”, četvrt sata prije nego obično, objavila je tvrtka koja upravlja tornjem (SETE), ne precizirajući koliko je tada na tornju bilo posjetitelja.

Eiffelov toranj ponovno je otvoren danas ujutro kao i obično u 9.oo sati. Toranj prima posjetitelje do ponoći svaki dan, a vrata zatvara u 00,45 sati. Redovite policijske ophodnje i ophodnje francuskih specijalnih antiteorističkih snaga u blizini Eiffelovog tornja su redovite i učestale u zadnjih godinu dana. (Theo Ljubić, DPA)

Facebook Komentari