Zajednica za deterdžente i kozmetiku pridružila se europskom udruženju Cosmetics Europe, izvoz raste

Zajednica za deterdžente i kozmetiku pri HGK, koja okuplja 40 proizvođača i veletrgovaca kozmetičkih proizvoda u Hrvatskoj, pridružila se europskom udruženju Cosmetics Europe.

Budući da je Hrvatska dio EU tržišta te su hrvatski kozmetički proizvodi u skladu s EU regulativom, članice Zajednice za deterdžente i kozmetiku su i službeno htjele postati članovi ovog europskog udruženja kako bi tako lakše zastupale svoje interese te se ujedno pravovremeno upoznale sa svim novostima vezanima uz zakonsku regulativu koja se priprema za tu granu industrije.

„Hrvatski kozmetički proizvodi svojom kvalitetom pronašli su svoje mjesto na tržištu i uspješno konkuriraju stranim proizvodima. Izvoz kozmetičkih proizvoda u 2016. je iznosio 10 028 tona i gotovo se udvostručio u odnosu na 2011. kada je iznosio 5 792 tone. Mnogi mali proizvođači proizvode prirodnu kozmetiku temeljenu na prirodnim sirovinama našeg podneblja te su svojom ponudom kvalitetnih proizvoda učvrstili svoj položaj na tržištu“, rekla je poslovna tajnica Zajednice za deterdžente i kozmetiku HGK Marina Biškupec, dodajući da se u kozmetičkoj industriji u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina bilježi kontinuirani rast. U razdoblju od 2012. do 2015. godine ukupan prihod porastao je za 79 milijuna kuna.

Prema podacima Cosmetics Europe, upravo su europske države vodeći globalni proizvođač kozmetičkih proizvoda sa 77 milijardi eura godišnje, a slijedi SAD sa 64 milijardi eura te Kina s 41 milijardom eura. Francuska i Njemačka glavni su europski izvoznici pri čemu njihov izvoz čini višeod 55 posto ukupnog izvoza europskih država. Više od 5000 tvrtki u Europi bavi se proizvodnjom kozmetike i kozmetičkih proizvoda, od čega su 4900 male i srednje tvrtke, a njihov broj je u neprekidnom porastu. U proizvodnji je zaposleno 190.000 osoba.

Facebook Komentari