Voće i povrće: Hrvatska proširila popis za fitosanitarni nadzor na granici i povećala pristojbe, Srbija prijeti kontramjerama

Hrvatska je proširila popis voća i povrća koje mora proći fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, piše Politika. Glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da Srbija mora preuzeti kontramjere, da bi se pronašlo rješenje koje će biti u obostranom interesu.

Hrvatska je odredila i pristojbe koje su 22 puta više od dosadašnjih, piše Politika, navodeći da taj potez neće ostati bez odgovora Beograda.

Kako prenosi list, manevarski prostor Srbije je sužen, jer nijedna odluka koju bi Srbija donijela ne bi se mogla odnositi samo na Hrvatsku nego trgovinu s Europskom unijom.

Međutim, kako list neslužbeno doznaje, odgovor Srbije mogao bi, na primjer, biti “detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske”, što bi bila jasna poruka “RH da ono što rade moraju prekinuti”.

“Najnovijom odlukom da promjeni pravilnik o inspekcijskom nadzoru i poskupi naknade za kontrolu hrane koju uvozi, Hrvatska je pokazala da ne odustaje od ekonomskog patriotizma, ali u ovom slučaju i preko leđa srpskih poljoprivrednika”, navodi Politika.

Nove cijene takse su 22 puta više od dosadašnjih – umjesto 90 kuna (12 eura) sada ih naplaćuju 2.000 (270 eura), piše list.

“Jasno je kako će se nove mjere odraziti na zemlje iz regije koje nisu članice Europske unije, prije svega Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se uzgaja na ovim područjima i izvozi iz Srbije”, ocjenjuje Politika.

Iz Hrvatske su tu odluku obrazložili da im je “dosta da idu niz dlaku zahtjevima Europske unije i ustezanja od zaštite svojih seljaka”.

“Na uvoz iz EU se ne može utjecati, ali na onaj iz trećih zemalja može”, rekao je predsjednik hrvatske Gospodarske komore, komentirajući ovih dana novi pravilnik Ministarstva poljoprivrede te zemlje.

Prema podacima Gospodarske komore, Srbija je u 2016. godini izvezla robe u Hrvatsku u vrijednosti od 116 milijuna eura, a uvezla za 79 milijuna.

U izvoru Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, piće i duhan.

Odalović: Beograd mora poduzeti kontra mjere

Generalni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da Srbija, nakon što je Hrvatska blokirala uvoz srpskih proizvoda povećavanjem taksi, mora poduzeti kontra mjere, da bi se pronašlo rješenje u obostranom interesu.

“Nažalost, s vremena na vrijeme nama se raznim administrativnim i nekim drugim mjerama šalju poruke koje sigurno ne idu u susret i u prilog našim željama da kvaliteta naših odnosa s Hrvatskom podižemo na viši nivo”, dodao je Odalović.

Za hrvatsku mjeru koja uvodi takse i čini nekonkurentnom robu ne samo iz Srbije, već i iz Makedonije i BiH, Odalović je rekao da je “samo naizgled administrativne prirode”.

“Vjerujem da ćemo ih kontramjerama, koje moramo učiniti, dozvati da sjednemo i porazgovaramo i da nađemo rješenje gdje će biti interes za protok i naše robe u Hrvatskoj i hrvatske i robe svih drugih zemalja na našem prostoru”, rekao je Odalović za Radio-televiziju Srbije.

Facebook Komentari