Rasulo u zagrebačkom SDP-u, svađe i netrpeljivosti, članstvo se osipa, pa i neki istaknutiji odlaze iz partije

Dok se na nacionalnoj razini SDP nastoji što prije konsolidirati, redefinirati svoju političku platformu i kroz savjete dati novi zamah ideji socijaldemokracije, u najvećoj – zagrebačkoj organizaciji – stranka je doslovno popucala po šavovima i u tijeku je proces njegova osipanja.

– U SDP-u vlada manjak komunikacije, ne poštuje se minuli rad, narušeni su međuljudski odnosi, kroz selektivno primanje u stranku koči se ulazak mladih ljudi, SDP nema koncept, pada mu potpora i gubi birače, a Statut stranke se mijenja tako da se bez aktualnog vodstva ništa ne može učiniti. Kapaciteti za pozitivne promjene unutar stranke su mali ili nikakvi i sve su to razlozi zbog kojih sam nakon 17 godina odlučio napustiti SDP – kaže Dragan Korolija Marinić, poznati liječnik i jedan od istaknutijih SDP-ovaca u zagrebačkoj organizaciji koji je dio velike i šarolike skupine koja vraća stranačke iskaznice i napušta stranku, piše Jutarnji list.

Optužbe iz vrha stranke

Sugovornik iz stranačkog vodstva, pak kaže da to od Korolije nije očekivao jer je itekako profitirao od SDP-a.

– Dok je bio ministar zdravlja, Rajko Ostojić ga je predložio za upravitelja Kliničke bolnice Dubrava.

Nakon toga je postao pomoćnik ministru Siniši Vargi, da bi potom prešao u Institut za tumore – kaže naš sugovornik koji Koroliju Marinića proziva za nelojalnost stranci jer je, kaže, tijekom kampanje agitirao za Sandru Švaljek.

– Aktivno je radio za Švaljek, samo što nije bio na njenoj listi. Zbog toga je već došla inicijativa iz njegove organizacije na Črnomercu da ga se sankcionira – tvrdi vodeći SDP-ovac.

– Tri meni vrlo bliske stranačke osobe kojima sam dao svoje ogromno slobodno vrijeme i za koje sam se naradio kao nitko drugi, odlučili su da me se riješe… Ispričavam se svim stranačkim kolegama koje sam eventualno uvrijedio boreći se za Rajka i Beru – napisao je na Facebooku u statusu prepunom žući, osobnih opaski i gorčine Zoran Novosel iz organizacije u Maksimiru koji se također pozdravio sa SDP-om.

Dogovorena koalicija

– Ako netko 12 godina stalno radi za stranku, a u toj stranci ne može ništa ostvariti, nego mi se na kraju obraćaju kao potrčku Miranda Mrsića, onda tu više nemam što raditi – kazao nam je Marijan Hrgović koji je otišao iz SDP-ove organizacije u Brezovici i pridružio se listi Sandre Švaljek.

– Predsjedniku SDP-a sam nudio ostavku više puta. Prvi put nakon što smo dogovorili koaliciju… Ako je netko morao stradati, onda sam to trebao biti ja, a ne naših 400 članova – objavio je ovih dana Tomislav Koledić, predsjednik SDP-ove organizacije Novi Zagreb – zapad koja je raspuštena radi koaliranja s Milanom Bandićem.

– Vjerujem da ste svi već upoznati sa situacijom u SDP-u Črnomerec, no više se ne radi samo o katastrofalnim izbornim rezultatima ili ograničavanju slobode govora i neprihvaćanju konstruktivnih kritika nego je rukovodstvo SDP-a Črnomerec počelo i zloupotrebljavati mehanizme kojima raspolaže, a sve u svrhu gušenja konkurencije i zadržavanja vlasti – optužbe su koje je javno plasirao Petar Kriste iz Foruma mladih SDP-a Črnomerec.

Žestoke polemike, svađe i optužbe u zadnje su vrijeme preplavile SDP-ove grupe na otvorenim mrežama, ostavke i optužbe plasiraju se članstvu korištenjem unutarstranačkih baza podataka, a sve se češće prljavi veš objavljuje javno, na otvorenim statusima koji su dostupni svima.

– Silazna putanja zagrebačkog SDP-a je počela 2010. godine i dalje se nastavlja. Na izborima 2009. godine kada je Zoran Milanović bio nositelj liste, SDP je imao 24 vijećnika u zagrebačkoj Skupštini od ukupno 51, a pod Bernardićevim vodstvom na izborima 2013. pali smo na njih 17, da bi sada zajedno s listom Anke Mrak Taritaš imali 13 vijećnika – kaže Korolija Marinić koji smatra da je iza sebe, posebno u svojoj organizaciji u Črnomercu, ostavio veliki posao koji aktualno stranačko vodstvo ne cijeni.

Koji su pravi motivi?

– Organizacija je zapuštena, a ja se ne vidim u društvu koje niže poraze. Stranka koja ne može postići značajnije rezultate u Zagrebu ne može ni na parlamentarnim izborima jer je Zagreb podijeljen na četiri izborne jedinice – konstatirao je Korolija Marinić.

U stranačkom vodstvu, njegove motive za izlazak iz SDP-a vide negdje drugdje.

– Korolija Marinić je očekivao da će voditi SDP-ov Savjet za zdravstvo i razočarao se kada ga je preuzeo Danko Velimir Vrdoljak. Ne razumije da mu se takva dužnost ne može povjeriti jer je protiv njega otvorena istraga da je kao upravitelj KB-a Dubrava pogodovao tvrtkama koje su s bolnicom sklapale različite poslove – kaže nam osoba iz vrha SDP-a.

“Bernardić nam je rekao da idemo s Milanom Bandićem”

Tomislav Koledić, predsjednik organizacije Novi Zagreb – zapad oko čijeg se raspuštanja radi koaliranja s Milanom Bandićem diglo mnogo prašine, javno proziva predsjednika stranke Davora Bernardića i tvrdi da on osobno stoji iza saveza s Bandićem.

– Predsjednik SDP-a mi je osobno prije nekoliko mjeseci rekao da počnem stvarati veze s određenim ljudima iz Bandićeve stranke. Također, na sastanku koji se dogodio između dva kruga lokalnih izbora “Pod mirnim krovom” naš predsjednik je pred 15-ak ljudi izjavio kako slobodno idemo s Bandićevom strankom uz, naravno, napomenu da o tome ne govorimo javno prije 2. kruga lokalnih izbora – tvrdi Koledić.

U vrhu SDP-a priča zvuči nešto drugačije i po njoj je Koledić počeo stvarati ozbiljne probleme od kada je napravljena lista za Skupštinu. Nije bio zadovoljan mjestom na listi, pa se povukao i navodno prijetio Bernardiću da će pred izbore izaći na press konferenciju s Bandićem. Što se koaliranja tiče, u vrhu stranke ističu da je stupio u savez s Bandićem bez odobrenja Gradskog odbora, te da je tu odluku donio prije nego su formirana druga gradska vijeća čime je ugrozio formiranje nekoliko vijeća.

– Međuljudski odnosi u Novom Zagrebu zapad su katastrofalni, a Koledić je više puta najvaljivao ostavku, ali nikako da ju podnese – kažu u vrhu SDP-a, piše Jutarnji list.

Facebook Komentari