Ministar Kujundžić o prednostima Hrvatske za dobivanje EU Agencije za lijekove

U studenom će biti poznato u koju će se zemlju Europske unije preseliti Agencija za lijekove (EMA). Devetnaest je članica istaknulo kandidaturu – među njima i Hrvatska. Agencija seli iz Londona, a razlog je Brexit. O tome je u emisiji Tema dana govorio ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Zašto je Vladi važno da sjedište agencije za lijekove bude u Zagrebu?

Hrvatska i grad Zagreb ispunjavaju sve uvjete za veliku agenciju kao što je EMA. Radi se o prestižnoj agenciji. Velik je promet ljudi, ne samo onih koji rade, nego i oni koji dolaze, spavaju i troše novac, plaćaju PDV. Kandidatura to je dokaz da je Hrvatska u farmaceutskom i medicinskom smislu zemlja koja se može nositi s najrazvijenijima, rekao je ministar.

Prednosti Hrvatske za dobivanje sjedišta EMA-e

Objektivno govoreći Hrvatska spada u najsigurnije zemlje. Ministri i veleposlanici drugih zemalja svjesni tradicije i ugleda hrvatske medicine i kemije. Hrvatska je zemlja koja komprativno ni u čemu ne zaostaje. Možda je od Milana i Barcelone nešto slabije povezana, ali je u svim drugim segmentima jednaka ili bolja prema drugim zemljama, rekao je Kujudžić.

Share This Article