Ministar Goran Marić prozvao državne tvrtke zbog rastrošnosti, one se opravdavaju

Na rastrošnost u tvrtkama u javnom sektoru upozorio je ministar državne imovine Goran Marić u središnjem Dnevniku HRT-a. Nepotrebno se oglašavaju i troše previše na putovanja i povlastice. Novinarka HRT-a istražila je tu temu i provjerila što o tome kažu u prozvanim tvrtkama.

Najviše troše najveći gubitaši, konstatirao je ministar Goran Marić. No najrastrošniji ipak je bio HEP koji posluje pozitivno. Troškovi promidžbe, informiranja i oglašavanja iznosili su 145,8 milijuna kuna. Toliki trošak u HEP-u opravdavaju rastom dobiti.

Zanimljivo je ministru i što Zračna luka Dubrovnik potroši na reprezentaciju pet puta više od splitske, a po veličini su otprilike iste. Spomenuo je ministar i osječku Zračnu luku jer se, kaže, oglašava znatno više od svih luka zajedno. No direktor odgovara da su lani potrošili samo 30.000 kuna.

HPB sa 113 milijuna kuna drugi je po troškovima oglašavanja i promidžbe među državnim tvrtkama. No ministrova ih je strelica stigla zbog isplaćenih bonusa. U HPB-u odgovaraju da se slika o državnim tvrtkama stvara zbrajanjem novih i starih, često zastarjelih podataka, što daje iskrivljenu sliku.

Sumnjivo je ministru i poslovanje Plinacra. Sklopio je nepovoljne kredite čiji bi raskid značio isplatu odštete od čak 240 milijuna kuna. U Plinacru kažu da je riječ o dva kredita Europske investicijske banke za plinofikaciju Hrvatske. I da o detaljima kreditiranja ne mogu govoriti, javlja HRT.

Facebook Komentari