Inspekcija zatvorila ilegalni ZOO-vrt, neke životinje u očajnom stanju, neke su oduzete

Veterinarska inspekcija zabranila je izlaganje životinja na prostoru pored ugostiteljskog objekta Anita u Zatonu Obrovačkom, čiji je vlasnik Milan Anić, naredila je liječenje bolesnog noja i ždrala, a mužjaka i ženku crnog makaki majmuna posjednik treba predati Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Sve to naloženo je usmeno i mora se odmah provesti, kako se navodi u rezultatima inspekcijskog nadzora životinja u zatočeništvu u Zatonu Obrovačkom, objavljenim na stranicama Ministarstva poljoprivrede. Između ostalog, u rezultatima piše da je u povodu predstavke građana o neprimjerenom držanju životinja u zatočeništvu u okviru restorana 31. srpnja 2017. izvršen inspekcijski nadzor na prostoru Ugostiteljskog objekta Anita u Zatonu Obrovačkom.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da vlasnik ugostiteljskog objekta izlaže životinje iako nema registriran zoološki vrt, odnosno nema rješenje o odobrenju za rad, niti je upisan u Upisnik zooloških vrtova, što znači da se bavi neregistriranom djelatnošću.

Osim domaćih životinja, na istom prostoru su zatečene i divlje životinje te dva primata. Vlasnik životinja nema nikakve dokumente o migraciji i zdravlju, a životinje nisu propisno označene. Vlasnik ne posjeduje ni dokumente o liječenju životinja ni o eventualnim uginućima.

Stanje životinja i nastambe U objavi na stranicama Ministarstva navode i koje su životinje zatekli te u kakvom su stanju. Uz nedostatke u nekim nastambama inspektori su pronašli i ozlijeđene životinje. Jedna ženka noja zatečena je s oteklinom veličine teniske loptice iznad prstiju, hramlje i slabije se oslanja na tu nogu.

Afrički ždral ima ozlijeđeno krilo s vidljivom razderanom krvavom ranom. Za životinje sa zdravstvenim problemima nije osigurana veterinarska skrb. Uvjeti držanja nisu primjereni potrebama svojte i njezinih ekotipova.

Tako, između ostalog, navode da voda za sve nastambe, osim kod majmuna, stiže putem PVC cijevi, a one su montirane na vanjsku stranu ogradu. Iz cijevi se pune betonski bazeni za napajanje životinja. U trenutku nadzora, kažu, sve životinje imale su na raspolaganju dovoljne količine pitke vode, ali upitne temperature s obzirom da se voda u PVC cjevovodu prekomjerno zagrijava, a zimi moguće i zamrzava.

U nastambama nije osigurana umjetna rasvjeta niti ventilacija, osobito u nastambi primata, niti grijanje za zimske uvjete. Bez odgode Hrana za životinje nije uskladištena u primjerenim uvjetima. Nije osigurana ni sigurnost posjetitelja i životinja u nastambama, jer su prolazi između vanjskih ispusta od jedne do druge strane, odnosno staze, preuski i bez dodatnog zaštitnog prostora.

Ulazi se bez nadzora i stalne kontrole, a prema izjavi vlasnika u objekt ulaze posjetitelji s kućnim ljubimcima. Rok za izvršenje usmenog rješenja je odmah, a za sve ostale nesuklađenosti Ministarstvo poljoprivrede u zakonskom će roku donijeti rješenje. O rezultatima ovog inspekcijskog nadzora bit će obaviješteno i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje je nadležno za očuvanje raznolikosti zavičajnih divljih vrsta, njihovih staništa i gena. Inspekcija je objavila i detaljni popis zatečenih životinja i uvjete u kojima su pronađeni:

– Dva crna makaki majmuna, mužjak star po izjavi posjednika 6 godina cca 10 kg mase, ženka 3 godine starosti po izjavi posjednika mase 3 kg. – Četiri noja – tri ženke i jedan mužjak u vanjskom ograđenom prostoru cca 30x 8m visine ograde u najvećem dijelu 2,24 m u dijelu ograde dužine cca 8 metara visina iznosi 1,75 cm. Prostor namijenjen za pijesak je ispunjen šljunkom. – Jedan bijeli i jedan šareni paun u ograđenom prostoru 3x6m sa nastambom 3x2m – Dvije Ljame, muško i žensko starosti 6-7 godina, u ograđenom prostoru 10x5m s nastambom cca 3×2,5 m; – Dva Australska emua (muško i žensko) u ograđenom vanjskom prostoru cca 6×6 m, visine vanjske ograde 1,8 m. Nastamba je uklopljena u isti prostor veličine 2×4 m, pod je od zemlje posute sitnim tucanikom, nema prostora s pijeskom; – Afrički ždral s ispustom 2x3m i nastambom 2,5×2,5 m i ozlijeđenim krilom vidljiva razderana krvava rana; – Fazani pet komada – tri ženke i dva mužjaka u ispustu 2,5 x 2,5 s nastambom 2,5x 2,5; – Sova ušara u ispustu 3×6 m visine 3m s nastambom u gorenjem dijelu iznad fazana dimenzija 5 x 2,5 m; – Dva ponija – pastuh i kobila, kobila starosti 13 godina i pastuh 7 godina, magarac muški 4 godine starosti u prostoru vanjskom 30×30 m s krševitim podom bez vegetacije s nastambom zatvorenom 4 x 3 m – Tri vijetnamske svinje, dvije krmače i nerast stari 2 godine, nisu označeni, nastamba je zatvorena s natkrivenim ispustom; – Jedna lisica starosti cca 3 mjeseca u prostoru vanjskom ograđenom cca 7×2 m i s natkrivenom nastambom 0,80 x 0,45 cm; – Patuljaste koze 10 komada – nisu označene ušnom markicom, u ograđenom prostoru 7x 9 m i nastambom 2,5×2 m; – Prostori s domaćom peradi u tri ograđena prostora s pripadajućim prikladnim nastambama vrste domaća kokoš; – Pure i biserke – cca 50 kom; – Deset grlica u zatvorenoj nastambi s natkrivenim ispustom; – Četiri komada poljskih trčki (jarebica) u ograđenom prostoru i nastambom 2×3 m; – Divlja patka – cca 20 komada, nastamba 3x3m ograđen ispust 5x4m

Facebook Komentari