Nosite japanke cijelo ljeto? Liječnica objašnjava zašto to ne biste trebali raditi

Malo je onih koji tijekom ljeta ne nose popularne japanke. Možda vam nisu omiljena obuća za duže izlaske iz kuće, ali ih sigurno nosite u toplini vlastita doma ili kad trebate ‘skoknuti’ do trgovine ili susjeda.

No, liječnica dr. Christina Long iz jednog medicinskog centra u Sjevernoj Karolini upozorava kako japanke nisu baš i najbolji izbor obuće jer mogu itekako utjecati na zdravlje. Ona povezuje nošenje japanki s bolovima u peti, tzv. petnim trnom, kao i problemima s tetivama te bolovima u leđima.

Dr. Long, inače stručnjakinja za stopala i kirurginja za gležnjeve kaže kako su japanke posebno povezane s bolovima u petama.

– Japanke nemaju nikakvu podršku za pete, a morate u držati nožnim prstima kako vam ne bi ‘odletjele’ sa stopala. Ako ih nosite predugo ili za pogrešku aktivnost možete si stvoriti brojne probleme – kaže dr. Long. Ona opravdava nošenje japanki jedino u malim vremenskim razdobljima, a nikako cijeli dan kao što brojni to rade. – Dobre su za nošenje na plaži, oko bazena, pod tušem ili kratkih odlazaka do trgovine – kaže dr. Long, prenosi Večernji list.

Facebook Komentari