Inicijativa Aleksandra Vučića u Prištini se vidi kao korak u napuštanju zablude da je Kosovo u Srbiji

Šef diplomacije Republike Srbije i prvi potpredsjednik vlade Ivica Dačić ocijenio je tijekom današnjeg dana da bi rezultat dijaloga o Kosovu mogao biti dogovor o trajnom razgraničenju i uspostavi posebnog statusa za srpsku baštinu na Kosovu.

Ivica Dačić je u autorskom tekstu za list Blic najavio da će s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je i pokrenuo pitanje unutrašnjeg dijaloga o Republici Kosovo, provjeriti mogućnost razgraničenja na tom teritoriju.

Ivica Dačić naglašava da samo Srbi i Srbija određuju vrijednost i važnost Kosova uz samo jedan uvjet, uvjet svih uvjeta naše budućnosti, a to je da se izbjegnu sukobi.

“U dogovoru Srba i Albanaca to je jedino moguće trajno kompromisno rešenje, uz poseban status za naše crkve i manastire i uz Zajednicu srpskih općina na jugu Kosova. Ako se ispostavi da je to nemoguće, ili da je neprihvatljivo, neću biti nesretan nego ću probati dati doprinos u pronalaženju trajnog i realnog rešenja”, rekao je Ivica Dačić u povodu poziva predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na unutarnji dijalog o Kosovu.

Ivica Dačić vjeruje da bi taj dijalog o Kosovu mogao dati “i odgovor na pitanje koliko smo zreli” i kaže da je Kosovo “naša vrijednost, ali samo u onoj mjeri u kojoj se i sami prema njemu tako ponašamo”.

U tekstu koji objavljuje današnji Blic, prvi podpredsjednik Vlade Republike Srbije, Ivica Dačić naglašava da samo Srbi i Srbija određuju vrijednost i važnost Kosova “uz samo jedan uvjet, uvjet svih uvjeta naše budućnosti” – a to je da se izbjegnu sukobi.

Rasim Ljajić i Ivica Dačić

Podršku unutarnjem dijalogu koji je inicirao Aleksandar Vučić dao je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, naglasivši da je stanje zamrznutog konflikta na Kosovu protiv interesa Srbije.

“Stanje zamrznutog konflikta koje nude mnoge političke stranke u Srbiji je apsolutno protiv interesa Srbije. Vrijeme ovde ne radi niti za Srbiju, a još manje za Srbe na Kosovu, jer je Srba na Kosovu sve manje”, rekao je za Radio Televiziju Srbije (RTS) Rasim Ljajić ocijenivši kako je  upravo zahvaljujući ljudima koji su ostali na Kosovu “Srbija u poziciji da legitimno pregovara i brani svoje državne i nacionalne interese”.

Podršku unutarnjem dijalogu koji je inicirao Aleksandar Vučić (desno) dao je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić (skroz lijevo), naglasivši da je stanje zamrznutog konflikta na Kosovu protiv interesa Srbije, dok Ivica Dačić (lijevo) Ivica Dačić vjeruje da bi taj dijalog o Kosovu mogao dati i odgovor na pitanje koliko smo zreli

Inicijativa Aleksandra Vučića za unutarnji dijalog o Kosovu potaknula je različita reagiranja – od potpore koju dobija među istomišljenicima i koalicijskim partnerima, do primjedbi da kao šef države želi podijeliti odgovornost za ono što je u pogledu promjena Ustava i rješavanja kosovskog problema obećao Zapadu.

Sama ideja srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Prištini se vidi kao korak u napuštanju “zablude da je Kosovo u Srbiji” i mogućnost da se dođe do “povijesnog sporazuma”.

(Theo Ljubić, RTS, Blic)

Share This Article