Light cigarete su opasne za zdravlje kao i sve druge cigarete i još su doprinijele povećanju broja oboljelih

Light cigarete su opasne za zdravlje kao i sve druge cigarete, pokazala je studija provedena u Centru za istraživanje raka u SAD-u.

Štoviše, light cigarete su doprinijele povećanju broja oboljelih od adenokarcinoma pluća, vrste raka koji je najučestaliji među pušačima, a koji se javlja duboko u tkivu pluća. Ostale vrste raka pluća posljednjih desetljeća opadaju u SAD-u, zajedno s opadanjem broja pušača. Ovaj trend potvrdio je znanstvenicima višegodišnje sumnje da su light cigarete također jako štetne.

Filteri s rupicama, kakve imaju light cigarete, počeli su se proizvoditi prije 50-ak godina, a baš u posljednjih 50 godina porastao je broj oboljelih od gore spomenutog raka. “Ti filteri mijenjaju sagorjevanje duhana koji proizvodi više kancerogenih spojeva kroz sitne čestice, a koje stižu do najdubljih djelova pluća gdje se najčešće i javlja adenokarcinom”, objasnio je dr. Peter Childs, pomoćnik ravnatelja Centra za istraživanje raka na Sveučilištu Ohio.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se ti filteri s ventilima nalaze na gotovo svim cigaretama koje su danas u prodaji. Iz Centra za istraživanje raka u SAD-u uputili su apel vlastima da se izbace iz prodaje filteri s ventilima, piše RTL.

Facebook Komentari