BREXIT: Nema napretka u pregovorima između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije

Zbog izostanka napretka u otvorenim pitanjima razlaza Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske s Europskom unijom sada je  manje vjerojatno da će razgovori o budućim odnosima početi u listopadu ove godine, rekli su dužnosnici EU-a.

Glavni EU-ov pregovarač  Michel Bernard Barnier izvijestio je veleposlanike dvadeset i sedam zemalja Europske unije o ishodu prošlotjednih razgovora o razvodu sa službenim Londonom.

“On je rekao kako izgleda da je vjerojatnost početka razgovora o budućim odnosima u listopadu sve manja”, rekao je jedan EU-ov dužnosnik uključen u razgovore.

Michel Bernard Barnier se ranije nadao da se dostatan napredak u ključnim pitanjima razlaza, dogovoru o financijskim obvezama, pravima građana i rješenju graničnog režima između Ulstera, tj. Sjeverne Irske i Republike Irske, može postići do listopada 2017. godine, prenosi britanski Reuters.

To bi omogućilo EU čelnicima da daju pristanak na početak pregovora s Londonom o glavnim aspektima odnosa nakon Brexita, koje Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske želi početi što prije kako bi gospodarstvenici dobili jasnu sliku.

No bez napretka u financijskom dogovoru, osim načelnog prihvaćanja Ujedinjenog Kraljevstva da će EU-u dugovati još neutvrđeni iznos, te malom ili nikakvom napretku u drugim pitanjima, izgledi da će razgovori o budućim trgovinskim odnosima početi za dva mjeseca sve su manji.

Dužnosnici Europske unije kažu da je napredak teško ostvariti ne radi toga što Ujedinjeno Kraljevstvo ima neprihvatljive zahtjeve nego zato što uopće nema stajališta u mnogim pitanjima. Naravno, službeni London “mudro šuti” na te opaske EU dužnosnika.

Britanski ministar za BREXIT David Michael Davis (lijevo) i EU glavni pregovarač Michel Bernard Barnier: u Europskoj uniji se neslužbeno spominje iznos između pedest i pet i sto milijardi eura, što su obveze koje je navodno Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo u višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014-2020. godine, no, kako se čini, službeni London za taj iznos neće ni da čuje

“Barnier je izrazio zabrinutost da postizanje dovoljnog napretka do listopada sada izgleda teško ostvarivo. Uglavnom zato što Velika Britanija nema stajališta glede financija, ali i zato što nemaju stajališta ni u drugim pitanjima”, rekao je drugi dužnosnik EU-a.

Okvirna procjena EU-a je da bi Ujedinjeno Kraljevstvo Europskoj uniji po raznim preuzetim financijskim obvezama nakon izlaska mogla dugovati oko šeszedet milijardi eura, no razgovori su usredotočeni više na metodologiju obračuna nego na sam iznos. Osim toga, službeni London, točnije, britanski ministar za Brexit i glavni pregovarač s Eu-om, David Michael Davis je već nagovijestio da potraživanja koja EU ima od Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske nisu realna.

Nadalje, u Europskoj uniji se neslužbeno spominjao čak i iznos između pedest i pet i sto milijardi eura, što su obveze koje je navodno Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo u višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014-2020. godine, no, kako se čini, službeni London za taj iznos neće ni da čuje.

“Ujedinjeno Kraljevstvo još uvijek odbija bilo što prihvatiti, ne prihvaćaju ni metodologiju ni iznos. To blokira sve drugo, u iduća dva mjeseca neće biti pravog napretka i jasno je da se tako neće otvoriti prostor za početak druge faze oko trgovine”, rekao je treći EU diplomat.

“Glede prava građana slika je miješana. Imamo popis stvari oko kojih se slažemo, ne slažemo i onih između to dvoje. No dopustite nam barem da pregovaramo”, dodao je treći diplomat.

Diplomati su rekli da se glede Republike Irske razgovori nisu pomaknuti od prvotnih javno iznesenih stajališta.

“O britansko – irskoj granici nisu uopće razgovarali, uopće nije bilo tehničkih razgovora”, rekao je četvrti diplomat.

Idući krug razgovora trebao bi se održati krajem kolovoza ove godine. Je li ova situacija već nagovještaj da će pregovori Londona i Bruxellesa o Brexitu u konaćnici propasti, tek će se vidjeti, ali da Ujedinjeno Kraljevstvo ne misli popuštati Europskoj uniji – to je već evidentno. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari