Aleksić objasnio koga se od 3. kolovoza neće moći deložirati iz nekretnine, a koga hoće

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić objasnio je na fb-u što znače promjene zakona koje stupaju na snagu od 3. kolovoza.

PRIJEDLOG KOJI SAM U PRVOME ČITANJU IZNIO NA RASPRAVI ZA IZMJENE OVRŠNOG ZAKONA DIREKTNO JE UŠAO U ZAKON – OD 3. KOLOVOZA 2017. NEMA DELOŽACIJA IZ JEDINE NEKRETNINE KOJA NEMA HIPOTEKU

Od 3. kolovoza deložacije su ograničene. U Ovršnome zakonu izmijenjenim člankom 75. stavkom 5. propisano je, ne baš tim riječima, parafraziram – “da se ne smije deložirati obitelj ili osobu iz jedine nekretnine u kojoj živi, ukoliko takva nekretnina nije pod hipotekom”. Neplaćene režije, neplaćeni porezi, ali i neplaćena dugovanja po kreditima na temelju kojih jedina nekretnina NIJE pod hipotekom, ne smiju biti razlog za deložaciju. Izuzetno, ako to pravičnost zahtijeva, deložacije će biti moguće, kao što piše u OZ-u, članak 75. novi stavak 6.: “(6) Sud će, kad to pravičnost zahtijeva, odrediti i provesti ovrhu na nekretnini iz stavka 5. ovoga članka ako ovršenikova obveza potječe iz izvanugovornog obveznog odnosa.” – to se onda odnosi na alimentacije, na restituciju iz kaznenih djela, na probleme između nasljednika i sl., ali nipošto na dugovanja režija ili dugovanja po nenamjenskim kreditima.

I onda će opet netko reći – ali svi mi imamo hipoteku… Nemaju svi hipoteku, od preko 2.000.000 nekretnina za stanovanje, hipoteku zacijelo ima nekih 150.000 nekretnina, dok cca. 90% nekretnina nije pod hipotekom.
Moram to reći, koliko god se to nekome ne sviđalo – ako je netko upravo na temelju hipoteke dobio kredit, ne može se nikako onda ta hipoteka brisati, to bi bilo svakako neustavno. Vjerovnik također ima svoja prava. Izjave kako i takve nekretnine moraju biti neograničeno zaštićene – populističke su.

Međutim, ako je kredit ugovoren s nezakonitim ugovornim odredbama koje nisu kasnije aneksom promijenjene, valja ići odmah na sud, i zatražiti sudsku zabranu ovrhe sve dok se nezakonita odredba ne riješi sudskim putem.
I ponavljam – svatko tko želi tužiti banku radi nezakonitih nepoštenih ugovornih odredaba, neka se javi na pravo.udrugafranak@gmail.com Tamo ćete dobiti informaciju o tome što je moguće učiniti. Udruga Franak ne diže tužbe za vas, UF samo pomaže da se informirate o svojim pravima. Nigdje drugdje ne možete dobiti bolju i točniju informaciju o tome.

Facebook Komentari