Život s Vlastom: U ljubavi nemoj nikada poželjeti nekoga mijenjati. Ljubav je ta koja mijenja nas.

Piše: Vlasta Janton

Često smo svjedoci izjava, ponajviše žena, kako misle da bi baš ona mogla biti ta koja će ga promijeniti, kako će upravo s njom postati taj netko koga bi ona voljela pored sebe. Malo ga promijeniti i prilagoditi sebi. Mislim, ima i takvih muškaraca, da razmišljaju na takav način, ali mi se nekako ipak čini da u tome prednjače žene.

No, nije sada stvar u tome tko više teži za mijenjanjem partnera, već je naglasak na tome da nikoga ne treba mijenjati. Nikoga. Mijenjajući osobu pored sebe mijenjamo i ono zašto smo se u tu osobu zaljubili, ono što nas je upravo toj osobi privuklo. I ta potreba za mijenjanjem samo može ubiti vašu vezu, ništa dobrog neće joj donijeti.

Kada nekog zavolimo, zavolimo njegovo sve. I dobro i loše. Sve njegove mane, jer imamo ih svi, nitko ih nije pošteđen. Lako je voljeti vrline, lako se u njih zaljubiti, ali voljeti nečije mane, to je istinska ljubav. Nemojte pokušavati od partnera stvarati lutku na koncu, lutku s kojom ćete žonglirati kako se vama prohtje. Jer, moglo bi se vrlo lako dogoditi da ti konci puknu i ta lutka ode, više je nećete moći kontrolirati. Tada je sve izgubljeno.

Svatko od nas je poseban, svatko od nas ima nešto što ga izdvaja, čini drugačijim, zanimljivim. I za svakog od nas postoji taj netko kojem smo baš mi posebni, kojem se sviđamo upravo takvi kakvi jesmo. Način na koji hodamo, pričamo, smijemo se, pričamo šale, imamo smisla za humor, ili možda nemamo. Svatko od nas je drugačiji, i ta posebnost treba se cijeniti, a ne mijenjati je. Tada se ta osoba povlači u sebe, postaje netko tko nije da bi udovoljio želji svog partnera. I postaje nesretna, jer više nije ono tko je bio, ne prepoznaje se. Ljubav puca, osjećaji izostanu, a sve zbog potrebe tog drugog da ga mijenja.

Naravno da ćemo ponekad učiniti neki kompromis, ali ne stalno, ne za svaku moguću stvar, ne se mijenjati za svaku stvar koju partneru smeta. To nikako. Jer onda gubimo sebe, postajemo netko tko nismo. Ne mijenjajte ga. Niti nemojte dopustiti da on mijenja vas. To je početak kraja jedne veze. To je tinjajuće nezadovoljstvo koje će buknuti u požar koji će se moći ugasiti samo nečijim odlaskom.

Pustite ga da uživa u nekim svojim strastima, pustite ga da jede na način koji je njemu najslasniji, da nosi košulju koja mu je najdraža, da ide na koncert obožavanog benda po stoti put, da se druži sa svojim društvom, pustite ga da bude ono što jest, isto kao što on treba pustiti vas da budete ono što jeste. Ako ne znate peći kolače, ili kuhati, ili lijepo urediti dom, ne znači da zato niste žena, da manje vrijedite ili da vas se zato treba manje voljeti. Nije se zaljubio u vas zbog toga, već zbog onog što vi kao osoba predstavljate. Muškarcu treba žena, a ne služavka, žena koja je uz njega, u dobrom i u lošem. Kuhajte zajedno, učite zajedno stvarati dom, nije to samo do žene. I do njega je.

Ne tražite samo mane jedno u drugom, prihvatite i zagrlite partnera kao cjelinu. Ne mijenjajte ga, jer njegovo mijenjanje mijenja i vas. Ljubav je ta koja nas mijenja, na bolje. Voleći nekog postajemo bolje osobe, imamo želju i potrebu dati najbolje od sebe, postajemo ljubazniji, topliji, nježniji, tolerantniji. Nemojte željeti nekoga mijenjati, ljubav će to učiniti umjesto vas. Volite se.

Facebook Komentari