Veleposlanica Maureen Elizabeth Cormack: Milorad Dodik mora dokazati da je zaslužio ukidanje sankcija

Predsjednik BiH entiteta Republike Srpske, Milorad Dodik ostat će na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država sve dok djelima ne pokaže kako je spreman raditi na provedbi Daytonskog sprazuma i doprinositi stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine, najavila je veleposlanica SAD u toj zemlji Maureen Elizabeth Cormack istaknuvši pritom kako se službeni Washington 2016. godine odlučio sankcionirati Milorada Dodika jer su njegovi postupci doveli u pitanje vladavinu zakona, prenose mediji iz Bosne i Hercegovine.

“Jasno smo kazali da su sankcije protiv Milorada Dodika zbog kršenja vladavine zakona odnosno odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  i stoga što on predstavlja značajan rizik za opstrukciju provedbe Daytonskog sporazuma. Ukoliko on u jednom trenutku djelima, a ne riječima pokaže kako je spreman raditi drugačije, poštovati vladavinu zakona i odluke Ustavnog suda i značenje Daytona, onda možemo razmotriti tu drugačiju situaciju”, kazala je američka veleposlanica Cromack u interviewu kojega su danas objavile banjolučke “Nezavisne novine”.

Odlukom Ministarstva finanija SAD, odnosno njegova Ureda za nadzor nad imovinom stranaca svim američkim državljanima i tvrtkama zabranjeno je poslovati s Miloradom Dodikom, a njemu je uskraćena i mogućnost putovanja u Sjedinjene Američke Države.

Američka veleposlanica Maureen Elizabeth Cormack je kazala kako ta odluka nije donesena preko noći, jer su Miloradu Dodiku dugo slana upozorenja kako će njegovo opstruirajuće ponašanje proizvesti posljedice, a povod za uvođenje sankcija bila je Dodikova odluka da ignorira odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je neustavnim proglašen 9. siječnja koji se obilježava kao dan nastanka BiH entiteta RS.

Američka veleposlanica u BiH Maureen Elizabeth Cormack i predsjednik BiH entiteta Republike Srpske Milorad Dodik

Umjesto da tu obvezujuću odluku provedu vlasti u BiH entitetu RS, one su odlučile organizirati također protuustavni referendum o tome hoće li se pravorijek Ustavnog suda BiH poštovati ili ne.

“Izravno kršenje odluke Ustavnog suda je samo dalo dodatnu energiju tom procesu i stvorilo put za donošenje odluka (o sankcijama) u Washingtonu”, kazala je veleposlanica Cormack dodajući kako su Sjedinjene Američke Države čvrsto na stajalištu da se odluke Ustavnog suda bezuvjetno moraju poštovati.

Dodala je i kako bi eventualno ukidanje sankcija Miloradu Dodiku također bio proces koji bi potrajao, baš kao što je trebalo dugo i da se te sankcije uvedu.

Američka veleposlanica zaključila je kako su političari u Bosni i Hercegovini općenito previše fokusirani na nacionalizam, podjele i probleme, a jasno je kako većina njih u ovom trenutku misli samo na izbore planirane za listopad 2018. godine.

“Čini se da je izborna kampanja prerano počela. Ja bih zaista pozvala političare da se fokusiraju na stvarna pitanja i da kampanju ostave za sljedeću godinu”, kazala je veleposlanica Maureen Elizabeth Cormack, pritom upozoravajući kako je nedopustivo da zbog unutarnjih prijepora Bosna i Hercegovina ostane izvan Prometne zajednice jugostočne Europe i zbog toga izgubi dvije stotine četrdeset i jedan milijun eura ili da nije u stanju donijeti zakon o trošarinama kojim bi se otvorio put novom velikom investicijskom ciklusu gradnje prometne infrastrukture. (Theo Ljubić, Nezavisne novine)

Facebook Komentari