Sjevernokorejci su lansirali novu balističku raketu, dok je ratno brodvolje američke 7. pacifičke flote već raspoređeno pred obalom DNR Koreje

DNR Koreja je danas lansirala još jednu balističku raketu, izvijestila je vojska Sjedinjenih Američkih Država. Amerikanci su detektirali lansiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM), a preletjela je oko 1000 kilometra prije no što je pala u more japanskog isključivog gospodarskog pojasa, rekao je glasnogovornik Pentagona njemačkoj novinskoj agenciji DPA.

U neuobičajenom noćnom testiranju sjeverna Demokratska Narodna Republika Koreja je raketu lansirala jučer nešto prije ponoći, pojasnio je glasnogovornik Pentagona kapetan Jeff Davis. Rekao je da je raketa lansirana iz Mupyong-nija, tvornice oružja na sjeveru Sjeverne Koreje i da je pala na oko sto šezdeset i sedam kilometara od japanskog otoka Hokkaida.

Američki predsjednik Donald John Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong-un

“Procjenjujemo da je to bila interkontinentalna balistička raketa, a ovo je lansiranje bilo očekivano”, rekao je Davis.

On je rekao da lansiranje nije predstavljalo prijetnju za Sjedinjene Države te da se rade daljnje analize.

“Naša predanost obrani naših saveznika, uključujući Republiku Koreju i Japan, pred ovim prijetnjama ostaje čvrsta. Spremni smo braniti nas i naše saveznike od bilo kakvog napada ili provokacije”, rekao je Davis čije riječi prenosi britanski Reuters.

Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga je rekao da je sjevernokorejska raketa letjela oko četrdeset i pet minuta te da se čini kako je pala u more japanskog isključivog gospodarskog pojasa.

Grafički prikaz dometa balističkih raketa koje navodno već postoje u naoružanju DNR Koreje

Yoshihide Suga je dodao da je lansiranje raketa neprihvatljivo i predstavlja jasno kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda, te da je Japan uputio vrlo oštru notu Vladi DNR Koreje i najoštrije prosvjedovao zbog tog događaja.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in sazvao je sastanak Nacionalnog vijeća za sigurnost za subotu, a sazivanje sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost je najavio i japanski premijer Shinzō Abe.

Raspored brodovlja američke 7. Pacifičke flote nadomak obala DNR Koreje

Sjevernokorejska ispitivanja dvije nuklearne bombe i različitih raketa od početka prošle godine pojačali su napetosti na Korejskom poluotoku između Republike Koreje i DNR Koreje, a zabrinut je jako i Japan.

Komunistička DNR Koreja  je 4. srpnja ove godine testirala interkontinentalne balističke rakete i, po analitičarima, približila se još jedan korak sposobnosti lansiranja raketa koje bi navodno mogle doći do teritorija SAD-a.

Nadomak sjeverne DNR Koreje upućen je veliki broj američkih ratnih brodova i zrakoplova, uključujući čak tri nosača zrakoplova u pratnji s raketnim razaračima, fregatama, krstaricama i nuklearnim podmornicama, dok je Japan također angažirao i svoje ratne brodove

Taj događaj su u Sjedinjenim Američkim Državama shvatili vrlo ozbiljno i odlukom američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa te zapovjedništva američke 7. Pacifičke flote je u vodama nadomak sjeverne DNR Koreje upućen veliki broj američkih ratnih brodova i zrakoplova, uključujući čak tri nosača zrakoplova u pratnji s raketnim razaračima, fregatama, krstaricama i nuklearnim podmornicama, dok je Japan također angažirao i svoje ratne brodove ukoliko se situacija između DNR Koreje i Republike Koreje zaoštri.

Službeni Peking i Moskva pozivaju obje Koreje, SAD i Japan na suzdržavanje od uporabe svake sile te su uz većinu zemalja svijeta oštro osudili ipaljivanje raketa od strane DNR Koreje. (Theo Ljubić, DPA, Reuters)

Facebook Komentari