SAD, Republika Koreja i Japan razmatraju “vojne opcije” zbog ispaljivanja nove sjevernokorejske ICBM rakete

Uz Republiku Koreju, SAD će braniti i Zemlju izlazećeg sunca (Japan) od eventualnog sjevernokorejskog raketnog napada

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un izjavio je da je sada “cijeli američki teritorij na dometu” DNR Koreje, nakon što je ta zemlja lansirala još jednu balističku raketu, zbog čega su Washington i Seul najavili da razmatraju “mogućnosti vojne reakcije”, a stranu im drži i Japan, dok američki državni tajnik Rex Wayne Tillerson odgovornima smatra Narodnu Republiku Kinu i Rusku Federaciju.

Službeni Washington, Tokio, Seul i EU odmah su osudili drugo ispaljivanje sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete u mjesec dana, prenose britanski Reuters, francuski AFP, njemački DPA te američki, japanski i južnokorejski mediji.

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-Un.: Cijeli američki teritorij sada nam je u dometu… bilo gdje, bilo kada!

Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA potvrdila je danas da je lansiranje rakete bilo uspješno te da ga je nadzirao osobno vođa Kim Jong-Un. “Cijeli američki teritorij sada nam je u dometu… bilo gdje, bilo kada”, izjavio je Kim Jong-Un, kako je prenijela agencija.

Agencija je navela da je riječ o poboljšanoj verziji rakete Hwasong-14 ICBM, koja je preletjela 998 kilometara za 47 minuta na maksimalnoj visini od 3724 metra.

Američko-južnokorejske vojne vježbe

Američki predsjednik Donald John Trump potvrdio je da će “SAD poduzeti potrebne mjere kako bi osigurao sigurnost američkoga teritorija i zaštitio saveznike u regiji”.

SAD i južna Republika Koreja uzvratile su vojnom vježbom u kojoj koriste američke taktičke rakete zemlja-zemlja i južnokorejske balističke rakete Hyunmoo II, priopćio je sinoć američki Pentagon.

Zajednička vježba provedena je u danas rano ujutro po seulskom vremenu, malo nakon najave Pentagona da su američki i južnokorejski vojni zapovjednici raspravljali o “mogućnostima vojne reakcije”.

Američki predsjednik Donald John Trump jučer je oštro upozorio Kin Jong-Una te naglasio da sjevernokorejsko testiranje predstavlja “neoprezan i opasan” čin koji će samo još više izolirati DNR Koreju

Američki Pentagon se već dugo priprema na mogućnost sukoba sa komunističkom Demokratskom Narodnom Republikom Korejom, ali nedavne izjave pokazuju zaoštravanje retorike. Prije se samo kritiziralo lansiranje raketa, ali se nije spominjala vojna reakcija.

Prema izjavama časnika američke kopnene vojske, rakete “ATACMS mogu se vrlo brzo razmjestiti i ispaliti, one su sposobne za precizan i dubinski napad, što saveznicima Republici Koreji i SAD-u omogućuje brzi napad na cijelu lepezu ciljeva u DNR Koreji i to u svim klimatskim uvjetima. Nadalje, južnokorejski i američki komandosi su, u slučaju potrebe spremni u roku od najduže tri sata usmrtiti cjelokupno sjevernokorejsko vodstvo u slučaju raketnog napada DNR Koreje na južnokorejske, japanske ili američke ciljeve, potvrdili su za medije iz Savezničkog zapovjedništva u Seoulu.

U međuvremenu se američke nuklearne taktičke podmornice, tri nosača zrakoplova, razarači, raketne fregate i raketne krstarice iz 7. Pacifičke flote raspoređuju za eventualna borbena djelovanja pred korejskim poluotokom

Američki predsjednik Donald John Trump jučer je oštro upozorio da sjevernokorejsko testiranje predstavlja “neoprezan i opasan” čin koji će samo još više izolirati DNR Koreju.

“SAD osuđuju ovaj test i odbacuju tvrdnje režima da ovi pokusi i ovo oružje jamče sigurnost DNR Koreji. Zapravo postižu suprotan učinak”, priopćio je Donald John Trump.

“Prijeteći svijetu, to oružje i ti pokusi samo još više izoliraju sjevernu DNR Koreju, slabe njezino gospodarstvo i siromaše stanovništvo”, nastavio je američki predsjednik.

Prema korejskom poluotoku poslana su i dva U.S. Air Force B-1B strategijska bombardera u pratnji lovaca-bombardera klase Phantom

Sve do ovog trenutka strategija SAD-a – bez obzira na to je li riječ o Trumpovoj ili Obaminoj administraciji – nije donijela ploda: unatoč pooštravanju međunarodnih sankcija UN-a i pritisaka na NR Kinu, glavnu saveznicu komunističke DNR Koreje,  Kim Jong-Unov režim nastavio je balistički i nuklearni vojni program.

Američki državni tajnik Tillerson: NR Kina i Ruska Federacija odgovorne

NR Kina i Ruska Federacija snose “jedinstvenu odgovornost” za pogoršanje prijetnje koju predstavlja sjeverna DNR Koreja, izjavio je američki državni tajnik Rex Wayne Tillerson.

“Kada je riječ o ekonomskoj potpori balističkom nuklearnom programu DNR Koreje, Kina i Rusija snose jedinstvenu i posebnu odgovornost za povećanje prijetnje regionalnoj i globalnoj stabilnosti”, priopćio je medijima Rex Wayne Tillerson.

U raspoređivanju ratnih brodova uključili su se, pored američkih i južnokorejskih također i brodovi japanske ratne mornarice

Tom se raketom “očito krši nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koje odražavaju volju međunarodne zajednice”, dodao je.

NR Kina je zadnji veliki saveznik Pyongyanga dok je Ruska Federacija u priopćenju pozvala međunarodnu zajednicu da “ne gubi hladnokrvnost” suočena s nuklearnom snagom sjevernokorejskoga režima.

Peking pozvao na suzdržanost

Službeni Peking je danas javno osudio lansiranje rakete, ali je sve pozvao na suzdržanost. “Kina se protivi sjevernokorejskim kršenjima rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, ali istodobno očekuje da će sve strane pokazati oprez i izbjeći pojačavanje napetosti” na poluotoku, stoji u kratkom priopćenju glasnogovornika kineskoga ministarstva vanjskih poslova.

NR Kina “poziva DNR Koreju da poštuje rezolucije UN-a i prestane provoditi akcije koje mogu pogoršati situaciju”, dodao je glasnogovornik kineskog MVP-a Geng Shuang u današnjem službenom priopćenju.

Glasnogovornik kineskog MVP-a Geng Shuang osudio je DNR Koreju zbog ispaljivanja balističkih raketa te Seoul, Tokyo, Washington i Pjongjang poziva na izbjegavanje napetosti

Japanski premijer najavio sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost

Japanski premijer Shinzō Abe najavio je sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost. “Balistička raketa pala je u naš gospodarski pojas, u japansko more”, nije bilo šteta nanesenih brodovima i zrakoplovima, priopćio je glasnogovornik japanskoga premijera.

Hitan sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost sazvao je i južnokorejski predsjednik Moon Jae-In. On je sazvao hitan sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost.

Amerikanci zajedno s Južnokorejcima i Japancima u slučaju eskalacije sukoba već uvježbavaju napade na ciljeve u DNR Koreji

Europska unija osudila je novo ispaljivanje rakete ustvrdivši da ono “ozbiljno prijeti međunarodnom miru i sigurnosti”. Ovo lansiranje “očito je kršenje međunarodnih obveza DNR Koreje istaknutih u brojnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a”, ističe se danas u priopćenju europske diplomacije.

U međuvremenu se američke nuklearne taktičke podmornice, tri nosača zrakoplova, razarači, raketne fregate i raketne krstarice iz 7. Pacifičke flote raspoređuju za eventualna borbena djelovanja pred korejskim poluotokom, dok istovremeno traju američko-južnokorejske vojne vježbe u kojima također sudjeluju i japanski ratni brodovi. (Theo Ljubić, Reuters, DPA, AFP, KCNA)

Facebook Komentari