Podravka objavila financijske podatke: Prihodi su pali jer je Mrsić prodao vodu, ali su zapravo rasli

Podravka 07.03.2007. Podravka Snimio:Nikola Wolf

Prihodi od prodaje Grupe Podravka u prvom polugodištu 2017. godine iznosili su 1.951,2 milijuna kuna. Na kretanje ukupnog prihoda od prodaje u Grupi Podravka, koji je niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 37,4 milijuna kuna, značajno je utjecao izostanak prihoda Pića koji je u prvom polugodištu 2016. godine iznosio 37,2 milijuna kuna te izostanak jednokratnog prihoda Mesnog programa koji je u istom razdoblju godinu ranije iznosio 13,7 milijuna kuna s osnove natječaja za isporuke robnih rezervi.

Ukoliko bi samo izuzeli navedeni utjecaj Pića i Mesnog programa, prihodi Grupe Podravka ostvaruju rast od oko 1 posto, priopćili su iz Podravke.

Naime, SDP-ova uprava na čelu sa Zvonimirom Mršićem prodala je lani krajem rujna slovenskoj Radenskoj, koja je u vlasništvu tvrtke Kofola Češkoslovensko, svoj stopostotni udjel u lipičkom Studencu za, neslužbena je brojka, oko devet milijuna eura. Nakon zaključenja akvizicije, Radenska je dobila mineralnu vodu Studenac, prirodnu izvorsku vodu Studenu te sirupe Lero.

Grupa Podravka ostvarila je u promatranom razdoblju gotovo 70 posto prihoda od prodaje na inozemnom tržištu. Kada je pak riječ o prihodima od prodaje po regijama, vrijedi istaknuti kako je u regiji Europa zabilježen rast prihoda od prodaje u iznosu od 4 posto, u regiji Rusija i ZND od 8,7 posto te u regiji Nova tržišta od 5,5 posto dok je Adria regija jedina regija koja je ostvarila niže prihode od prodaje u iznosu od 4,7 posto.

Ostvarena bruto dobit u prvom polugodištu iznosi 689,3 milijuna kuna, a neto dobit 24,8 milijuna kuna. Najveći utjecaj na smanjenje iskazane neto dobiti imali su, između ostalog, veći troškovi realiziranih opcijskih dionica u odnosu na usporedno razdoblje (+9,3 milijuna kuna), viši troškovi otpremnina u odnosu na usporedno razdoblje (+22,4 milijuna kuna) te niža profitabilnost Grupe Žito u odnosu na isto razdoblje godinu ranije (- 21 milijuna kuna).

Kada je riječ o strateškim poslovnim područjima Grupe Podravka, segment Prehrane ostvario je 1.544,4 milijuna prihoda od prodaje. Na nižu razinu prihoda od prodaje, osim već spomenutih negativnih utjecaja Pića i Mesnog programa, utjecale su niže narudžbe smrznutog povrća na tržištu Rusije, poremećaji na tržištima regije Adrija uslijed izvanrednih okolnosti povezanih s najznačajnijim kupcem, pritisci u Pekarstvu na tržištu Slovenije te prošlogodišnje promjene distributera u Zapadnoj Europi koji je još u postupku preuzimanja kanala prodaje.

Segment Farmaceutike ostvario je 406,8 milijuna kuna, što predstavlja rast od 7,3 posto u odnosu na usporedno razdoblje prethodne godine. Na navedeni rast prodaje najviše su utjecali vlastiti brendovi koji su ostvarili rast prihoda od 8,3 posto.
Prosječna dnevna cijena dionice Podravke u promatranom razdoblju bila je 12,4 posto viša u odnosu na usporedno razdoblje, a istodobno je došlo i do rasta prosječnog dnevnog broja transakcija, količina i dnevnog prometa.

Ukupna potraživanja prema društvima Agrokora nad kojima je pokrenut postupak izvanredne uprave, na dan 30. lipnja 2017. iznosila su 130,1 milijun kuna, u što su uključena i potraživanja na osnovi primljenih mjenica u iznosu od 60,9 milijuna kuna koje je Podravka otkupila od faktoring društva.

“U postupak izvanredne uprave Podravka je prijavila 97,4 milijuna kuna potraživanja. U ovome trenutku nema dovoljno saznanja potrebnih za procjenu potrebe rezervacija za eventualni optis potraživanja. Podravka nastavlja poslovnu suradnju s društvima koncerna Agrokor vodeći računa o kontroli svoje ukupne izloženosti”, stoji u financijskom izvješću Podravka Grupe.

Facebook Komentari