Davor Štern: Ina je atrofirala, evo koje je rješenje za rafineriju u Sisku

Bivši šef Ine i stručnjak za naftu Davor Štern komentirao je poslovno izviješće kompanije prema kojem je Ina stvarila neto dobit bez jednokratnih stavki od 608 milijuna kuna.

Kako je moguće da kompanija u godinu dana 10 puta poveća prihode?

Ima više faktora. Čestitke upravi Ine, ali to su normalni rezultati takve kompanijeu tom sektoru. Prošla godina je bila u znaku stabilnosti. Cijene nisu puno varirale. Pod utjecajem vanjskih faktora je došlo do konsolidacije i boljih rezultata za prvih 6 mjeseci. Nadam se da će Ina nastaviti pozitivnim trendom. I tijekom ranih dvijetisućitih je Ina imala dobre rezultate.

Je li naglašavane ovih rezultata dio pokušaja da se Inu vrati u hrvatsko vlasništvo?

Može se uvijek tome pripisati, ali bilanca je takva kakva je. Rezultati su ovdje. Rezultati su takvi kakvi jesu, a brojke ne lažu.

Koje je rješenje za rafineriju u Sisku?

Ja mislim da se rješenje za Sisak može vidjeti samo kao plod rješenja na nivou uprave. Sisku je potrebna dubinska rekonstrukcija ili pretvaranje u nešto drugo. Rezultati ne smiju zavarati jer je to kratkoročno stanje. Pad proizvodnje je 4 posto. Dobro je da se to događa dok je niska cijena nafte. Budućnost je u istražvanju i proizvodnji. Osnova svake naftne kompanije je rezerva i proizvodnja. Ina bi se kao sestra MOL-a trebala orijentirati na sektor upstreama i ojačati kadrovsku bazu ljudi.

Je li točan dojam da je Ina postala distribucija i prodaja?

Je. Ina je atrofirala. Ona se komprimirala, ne samo u distirbutera, ima tu i drugih poslova. Po meni je rješenje konačno iznalaženje načina za suživot s MOL-om ili da umjesto MOL-a uđe drugi strateški partner. Ina zaslužuje da ju se zadrži i ne dozvoli daljnja atrofija i da se nađe mjesto pod suncem koje ona ima.

Što mislite o istražvianju Jadrana?

Istraživanje je potrebno jer iskorištavanje neiskorištenih resursa je svima potrebno, ali to mora biti sustavno, a ovo je bilo kampanjski napravljeno. Ja sam bio zagovornik istraživanja, ali protivnik eksploatacije nafte. Ne treba dovesti u opasnost Jadran, a proizvodnja plina ekološki nije štetna. Istraživanje da, ali proizvodnja isključivo plina, a ne nafte.

Facebook Komentari