Steže se obruč oko Ivice Todorića, očekuju se uhićenja, a politika bi mogla odrediti koliko će se duboko ići

U posljednje vrijeme dolaze neizravne poruke iz Vlade koje upućuju na to da bi uhićenje Ivice Todorića moglo ubrzo uslijediti. No isto tako jasno je i da – ako se uhićenja spremaju – Vlada s time ne bi smjela niti biti upoznata jer to je posao policije i DORH-a, koji je zasjeo u sjedište Agrokora tjedan dana nakon imenovanja izvanredne uprave, piše Večernji list.

No gotovo je uvijek politika bliska istragama. Očito je da strpljenje popušta, jer niz informacija koje se svakodnevno otkrivaju vezano za poslovanje u tom koncernu za vrijeme bivše uprave, upućuje na to da netko mora odgovarati. S obzirom na kompleksnost slučaja ne može se brzo i sigurno svemu doći u trag.

Todorići već spremaju obranu i angažirali su najjača odvjetnička imena – Ivica Todorić Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića, a njegov sin Ante Jasnu Novak i Franu Olujića. Sukladno odvjetničkoj tajni, odvjetnici kažu da komentare ne mogu davati. Na početku procesa razotkrivanja raznih kombinacija financiranja Agrokora i otkrića da su financijska izvješća lažna pretpostavke su bile da će odgovornost snositi Ivan Crnjac, bivši glavni financijaš Agrokora čiji su potpisi na važnijim dokumentima koncerna. Navodno Crnjac odvjetnika nije angažirao. Moguće je da će kao i još neki bivši direktori u Agrokoru reći što zna.

U rujnu će se znati brojke Primjerice, u poslovima s mjenicama sudjelovale su i Agrokorove tvrtke, neke od tih mjenica nisu imale pokriće u robi, a potpisivali su ih direktori Agrokorovih tvrtki koji su i sada u koncernu. Jasno je da će i oni reći što znaju. Pa možda i osobe iz banaka i faktoring društava, preko kojih se je navodno novac izvlačio iz Agrokora.

– Politika će sigurno utvrditi do kuda će se obuhvatiti odgovornost – kaže sugovornik blizak procesu.

Iz krugova bliskih bivšoj upravi čuje se da su plan poslovanja i sve odluke uvijek dolazili od Ivice Todorića, a da je Crnjac odluke samo potpisivao. Crnjac je prijatelj Ante Todorića, a to je možda i razlog njegova snažnog napredovanja u Agrokoru gdje je bio u upravi od 2007. godine.

Niz kompanija koje su poslovale s Agrokorom kroz niz financijskih kombinacija, primjerice kroz mjenice bez pokrića, mogle bi također odgovarati, ali tek ako ih prijave dioničari, kojima je nanesena šteta. Dosadašnje istrage u Agrokoru pokazuju da DORH-u posao nije lagan. I stručniji revizori priznali su nedavno da će im trebati više vremena od očekivanja kako bi došli u trag svim kanalima plaćanja i utvrđivanju vrijednosti.

I izvanredni povjerenik Ante Ramljak poručio je da će iznenađenja još biti. Neki dan u javnosti se je pojavila informacija da je i država kroz Fond za gospodarsku suradnju Nexus financirala Agrokor. Jučer je došao i odgovor iz tog društva u kojem objašnjavaju kako je ‘njihovo Nexus ulaganje lani iz vlastitih sredstava odobrilo kratkoročne pozajmice Agrokoru, uz tržišne uvjete i odgovarajuće instrumente osiguranja i da je to bilo klasično komercijalno kratkoročno upravljanje viškom likvidnosti.

Kako kažu, u tom trenutku, a nakon provedene analize, nije postojalo apsolutno ništa što bi ukazivalo na probleme u poslovanju Agrokora, kao ni kada je njihovo društvo KHA četiri Agrokoru dalo pozajmicu. I HBOR se brani Kroz Fondove za gospodarsku suradnju pola novca u projekte ulažu privatni ulagači, a pola HBOR.

Ta se banka jučer oglasila kazavši da svaka odluka o ulaganju ide na potvrdu u Ministarstvo gospodarstva, a u prozvana dva slučaja – ulaganja u hotele Plat i Zagreb Montažu – ministarstvo je odobrilo ulaganje. Problem je u tome što je taj novac završio u Agrokoru, analizira Večernji list.

Facebook Komentari