Plenković najavio rast mirovina, a očekuje se rast BDP-a 2,8 posto

Premijer Plenković kazao je i kako Vlada nastavlja provoditi fiskalnu konsolidaciju koja neće narušiti temelje ekonomskog rasta. – U 2017. očekuje se još manji proračunski deficit od planiranog.

Ambicija je da proračunski deficit u 2018. bude bude na razini od 0,8%, a rast BDP-a 2,8%. – kazao je Plenković.

– Za demografiju 223,5 mil. kn za provedbu postojećih mjera i dodatnih mjera koje ćemo usvajati. U kontekstu umirovljenika dodatno će biti izdvojeno 1,35 mlrd. kn. Očekujemo porast mirovina oko 2,1 posto tijekom 2018 – kaže premijer.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je prije sjednice da u idućoj godini Vlada očekuje usporavanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 2,8 posto, dok prognoza rasta za ovu godinu ostaje na 3,2 posto. Odgovarajući na upit novinara, Marić je uoči sjednice Vlade kazao da prognoza rasta BDP-a za ovu godinu ostaje 3,2 posto, a za iduću godinu se prognozira rast od 2,8 posto. Što se tiče smjernica ekonomske i fiskalne politike o kojima će danas raspravljati Vlada, kazao je kako ima “određenih korekcija i promjena u smislu pojedinih sastavnica rashodne strane proračuna, uzevši u obzir sve makroekonomske pokazatelje koji su do sad objavljeni i neka očekivanja”.

“Naravno da smo uzeli u obzir situaciju s Agrokorom, to smo također u smjernicama obradili”, istaknuo je. Na novinarski upit je li Vlada odustala od kupnje MOL-ovih dionica Ine, Marić je rekao kako je to složen i kompleksan proces koji treba određeno vrijeme. “Ne bih rekao da je odustala. Znate da je to složen i kompleksan proces koji treba i određeno vrijeme i puno analiza i rada na tome”, rekao je. Upitan hoće li se na rashodnoj strani proračuna za 2018. vidjeti povlastice koje su branitelji uspjeli izboriti, ministar financija odgovorio je da će jedan dio mjera stupiti na snagu u kratkom roku, a jedan dio će biti vremenski razgraničen, ovisno o fiskalnim mogućnostima.

“Dio zakona o hrvatskim braniteljima je u javnoj objavi, bit će o tome govora. Jedan dio je predviđen u ovim smjernicama. Jedan dio mjera stupit će na snagu u kratkom roku, a jedan dio će biti vremenski razgraničen ovisno o fiskalnim mogućnostima”, kazao je. Na sjednici je izglasan prijedlog smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018. – 2020. godine, kao i nacrt prijedloga zakona o reviziji, piše Večernji list.

Na otvorenom dijelu sjednice na dnevnom redu su 23 točke, dok će ih se još osam održati na zatvorenom dijelu sjednice.

Facebook Komentari