Patrijarh Irinej o Kosovu: “Ono što se silom uzme, to se i vrati, a ono što se pokloni, to je zauvijek izgubljeno!”

“Kosovo i Metohija se ne smiju otuđiti niti pokloniti”, poručio je patrijarh srpski Irinej u povodu poziva predsjednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića na unutarnji dijalog o Republici Kosovo.

“Apeliramo na naše državnike da nikada ne daju suglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, a ono što se pokloni nekome – to je zauvijek izgubljeno. A to Srbi i Srbija ne smiju dozvoliti”, ocijenio je poglavar Srpske pravoslavne crkve za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Na internetskoj stranici SPC (Srpska pravoslavna crkva) za sada nema službenog očitovanja crkvenog vrha o inicijativi srbijanskog šefa države, ali RTS prenosi da će se SPC odazvati pozivu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na unutarnji dijalog o rješavanju problema Kosova i budućih odnosa Beograda i Prištine.

Predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Kosovo, Hashim Thaçi

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je ranije, pozivajući sunarodnjake na unutarnji dijalog o Kosovu, rekao da je taj zajednički odgovor na sadašnje probleme “odlučujući za budućnost Srbije i srpskog naroda” jer pitanje odnosa prema Kosovu usporava Srbiju.

“Dok to ne riješimo, imat ćemo zamrznut sukob i nikada se iz toga nećemo izvući”, poručio je predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić i pozvao sve čimbenike na društvenoj i političkoj sceni na otvoreni dijalog o Kosovu  kako bi se bar pokušalo naći rješenje za “kosovski Gordijski čvor”.

Republika Kosovo je proglasila neovisnost 17. veljače 2008. godine Deklaracijom koju je usvojila Skupština Kosova, a prvog dana priznala ga je Republika Kostarika, dan kasnije Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo velike Britanije i Sjeverne Irske, Republika Turska, Islamska Republika Afganistan, Republika Albanija i Francuska. Do danas je neovisnost Republike Kosovo priznalo više od stotinu članica UN, te dvadeset i dvije zemlje članice Europske unije, među njima i Republika Hrvatska 19. ožujka 2008. godine na na zatvorenoj sjednici Vlade RH kojoj je tada predsjedavao premijer dr. Ivo Sanader.

Ministar vanjskih poslova Republike Kosovo Enver Hoxhaj je rekao novinarima kako Republika Kosovo ispunjava sve uvjete za prijem u Interpol i to već u rujnu 2017. godine, a kao idući cilj najavio je članstvo Kosova u UNESCO-u

Republika Srbija ne priznaje neovisnost Republike Kosovo i nastoji Kosovu onemogućiti članstvo u  međunarodnim organizacijama i institucijama, te u Ujedinjenim narodima, za što ima potporu Ruske Federacije i NR Kine, makar je 23, srpnja ove godine ministar vanjskih poslova Republike Kosovo, Enver Hoxhaj rekao novinarima kako Republika Kosovo ispunjava sve uvjete za prijem u Interpol i to već u rujnu 2017. godine, a kao idući cilj najavio je članstvo Kosova u UNESCO-u, prenose inozemni i kosovski mediji, među njima RTK (Radio Televizioni i Kosovës) i TV N1.

(Theo Ljubić, RTK, RTS, TV N1)

Facebook Komentari