Odmjeravanje snaga: američki razarači klase Aegis budno prate kineski nosač zrakoplova Liáoníng

Američka ratna mornarica U.S. Navy razmjestila je razarače klase Aegis kako bi pratila prolaz kineskog nosača zrakoplova Liáoníng kroz Tajvanski tjesnac, izvijestili su jučer lokalni mediji, a prenosi internetski portal japantimes.co.jp .

Kineski nosač zrakoplova Liáoníng plovi kroz Tajvanski tjesnac

Nadalje, China Times je izvijestio kako je rijetkost da američki ratni brodovi uđu u Tajvanski tjesnac širok 160 kilometara, a koji dijeli Tajvan (Republika Kina) od kopna, tj. od Narodne Republike Kine te da taj potez nosi visok stupanj rizika te je taj događaj od prvorazrednog vojnog i političkog značaja. Država Tajvan (američki saveznik) se u žargonu naziva još i “neuništivim nosačem aviona”, obzirom da su Tajvanci žestoki protivnici NR Kine.

Američki razarač USS Arleigh Burke (DDGs) iz klase Aegis razarača, dakako, uz ostale američke razarače i tajvanski ratni brodovi pratili su prolaz s tajvanske strane tjesnaca, navodi China Times.

Američki razarač USS Arleigh Burke (DDGs)

Osim razarača, navodi se u priopćenju, američka ratna mornarica također je angažirala podmornicu na nuklearni pogon u vodama blizu Tajvana kako bi prikupila obavještajne podatke. No, američka nuklearna podmornica nije uplovila u tjesnac, koji se općenito smatra previše plitkim za operacije nuklearne podmornice.

Nakon što je kineski nosač zrakoplova Liáoníng isplovio iz Tajvanskog tjesnaca, dva američka nosača klase Aegis su ga također jedno vrijeme pratila u međunarodnim vodama, a onda su krenuli u svoje matične luke u Japanu, javlja japantimes.co.jp

Kineski nosač zrakoplova Liáoníng (jedan od dva nosača koje ratna mornarica NR Kine posjeduje), a koji je početkom ovog mjeseca boravio pet dana u Hong Kongu prilikom obilježavanja 20. obljetnice povratka te bivše britanske kolonije NR Kini, uplovio je u tajvansku identifikacijsku zonu protuzračne obrane na putu prema Hong Kongu i natrag, a njegova stalna baza je u lukama sjeveroistočne Kine, navodi vojska Tajvana. Nakon što je kineski nosač zrakoplova Liáoníng isplovio iz Tajvanskog tjesnaca, dva američka nosača klase Aegis su ga također jedno vrijeme pratila u međunarodnim vodama, a onda su krenuli u svoje matične luke u Japanu, javlja japantimes.co.jp.

Američki razarač klase Aegis, USS Chung-Hoon (DDG 93) ispaljuje raketu tijekom jedne od vježbi u tajvanskoj identifikacijskoj zoni protuzračne obrane

Bio je to treći put (prva dva puta su bila u studenom 2013. godine i u siječnju ove, 2017. godine ) da je kineski nosač zrakoplova Liáoníng, koji je stupio u službu u rujnu 2012. godine, plovio duž medijana Tajvanskog tjesnaca, imaginarne linije koja je izvučena kroz tjesnac od strane ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država 1950-ih godina, kako bi odredila područja pod kontrolom Taipeja i Pekinga. (Theo Ljubich, Japan Times, China Times)

 

Facebook Komentari