Nakon presude protiv RH Ostojić kaže: Postojao je dogovor svih država na tzv. Balkanskoj ruti

Ako je Hrvatska pomagala nezakonite migracije, onda su to radile sve države na tzv. Balkanskoj ruti, upozorio je bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u Vladi SDP-ova Zorana Milanovića.

“U okolnostima u kojima se događala migracijska kriza Hrvatska je postupala humano i odgovorno. Migrantima su osigurani svi osnovni životni uvjeti i 24-satna zdravstvena skrb, kao i potpuni nadzor kretanja. Svi su imali pristup međunarodnoj zaštiti u Hrvatskoj, odnosno mogućnost za podnošenjem zahtjeva za istu, što mogu potvrditi i sve međunarodne i civilne udruge koje su bile konstantno prisutne u prihvatnim kampovima, a nije ih bilo malo”, istaknuo je Ostojić u svojem komentaru na Facebooku nakon što je Sud EU objavio presudu protiv RH oko ulaska izbjeglica.

“Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da je Njemačka poslala otvoreni poziv migrantima, ali za njih nije organizirala prijevoz avionom. Isto tako, migranti su, kao što znamo, prvotno prelazili preko Mađarske u Austriju dok pravac nije preusmjeren. Uostalom, postojao je dogovor svih država na tzv.Balkanskoj ruti, dokument poznat pod nazivom ‘Junckerov plan’, potpisan od svih država na ruti, i nismo radili ništa na svoju ruku niti igrali samostalnu utakmicu”, podsjetio je Ostojić.

“Treba imati na umu i sigurnosni aspekt: u jednom danu je na granici znalo ući od 6.000 do 10.000 migranata, a EU nije vodila računa o posljedicama za RH. Hrvatska nije ni u takvim okolnostima bježala od odgovornosti i vjerujem čvrsto da neće ni sada”, dodao je te podsjetio da je “Hrvatska već i tada poslala jasnu poruku da neće biti hot spot”.

“Uveli smo svoj sustav registracije migranta koji je kasnije prepoznat kao efikasan i primijenjen i na čitavoj ruti, a potvrđeno je da je tim sustavom Hrvatska odradila veliki sigurnosni posao na ruti. Kompletan diplomatski zbor svih država EU posjetio je registracijski centar i odao priznanje Hrvatskoj. Ako je Hrvatska pomagala nezakonite migracije, onda su to radile sve države na toj ruti”, upozorio je bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova.

“Postupak utvrđivanja odgovorne države članice je propisan Uredbom što znači da je direktno primjenjiv u svim državama članicama jednakoznačno. Ipak, razmjeri krize bili su veliki i nitko od država na ruti nije primijenjivao Dublinsku uredbu, pa tako ni Slovenija nije slala zahtjeve ni organizirane transfere za povrat. Do sada je u Hrvatsku vraćeno samo oko 750 osoba od preko pola milijuna migranata koji su kroz državu prošli, a treba imati na umu i da je tih dana usvojena i odluka o prihvatu do 1.640 migranata po principu solidarnosti i da tu obavezu Hrvatska još nije do kraja realizirala”, zaključuje Ostojić.

SUD EU osudio Hrvatsku zbog neevidentiranja za migrantskog vala

Facebook Komentari