Udar groma: Matija je poginuo radeći ono što mu je predstavljalo užitak –trčeći

Matiju Mileca (28) usmrtio je udar groma dok je trčao kraj nasipa akumulacijskog jezera hidroelektrane Varaždin.

Udar groma u nedjelju je ubio 28-godišnjeg Matiju čije je tijelo u nedjelju tijekom oluje pronađeno u mjestu Vratno Otok u Općini Cestica, kraj nasipa akumulacijskog jezera hidroelektrane Varaždin.

Matija Milec bio je trkač rekreativac te se kao sudionik brojnih utrka u Hrvatskoj i izvan nje pripremao za skori zagrebački polumaraton.

Udruga mladih “Hiperaktivna” iz Cestice na Facebooku je objavila kako je Matija poginuo “radeći ono što mu je predstavljalo užitak –trčeći”.

Kako se zaštititi od udara groma ako se nalazimo na otvorenom prostoru dnevnik.hr je provjerio s dr. sc. Antunom Markijem, višim predavačem na Geofizičkom odsjeku PMF-a.

“U takvim trenucima treba se skloniti u nešto što sliči Faradayevom kavezu koji štiti od električnog polja. Poželjno bi bilo skloniti se u automobil. Trebate se skupiti tako da zauzimate što manji prostor i pripaziti da ne stojite u raskoraku jer razlika u naponu između dvije noge može biti takva da potekne struja”, kaže Marki.

Napominje kako u ruci nikako ne bi trebali držati kišobran u ruci ili stati pod drvo kako bi se sklonili od kiše.

“Izbjegavajte otvorene prostore jer u tom slučaju postajete meta za privlačenje elektriciteta”, kaže Marki.

Na pitanje je li pametno u takvim situacijama koristiti mobilni telefon, Marki odgovara kako je poželjno ne razgovarati jer je elektromagnetsko polje poremećeno te možemo čuti krčenje i smetnje.

Facebook Komentari