Prosvjed u Splitu zbog požara: Postajemo priprosta balkanska favela, a ne cvit Mediterana

Grupa građana uz potporu više organizacija civilnoga ispred splitske Banovine organizira prosvjednu akciju “Split gori”, želeći nakon nedavnog požara upozoriti na probleme prostornog planiranja, sanacije i odlaganja otpada te upravljanja gradom.

Prosvjed je pratila N1 televizija.

Robert Pilipović, koji je neki dan u Žrnovnici obratio premijeru Plenkoviću, zahvalio se svima koji su gasili požar.

“Kažu Torcida je Cosa Nostra. Ne, naša država je postala Cosa nostra i meni je toga dosta. Nismo huligani i orjunaši. U takvoj državi živimo da ne odgovara nitko za ništa.Imamo nuklearnu bombu u gradu koja se mogla aktivirati, taj Karepovac. Ljudi koji nas vode imaju brutalnu sreću, taj bijes koji nas goni bi izašao da bi se morali sakriti u mišje rupe iz kojih su izašli.

Pilipović je komentirao ponašanje premijera Plenkovića na požarištu: Okretanje meni leđa je okretanje leđa svim ljudima. Gospodin je meni okrenuo leđa, pa je nestao. Svašta sam ja tamo rekao, pa i Krstičeviću, ali su me cenzurirali. Do kosti su nas ogulili, nitko nije u ovoj državi uhljeb jer to želi, to je politika. Moramo se boriti da pokažemo da ovaj grad ima muda – ako u ovoj državi to nitko nema.” Nakon ovog govora okupljeni su izviždali premijera Plenkovića.

Predstavnica Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce upozorila je da su Split i Splitsko-dalmatinska županija najgori u Hrvatskoj po pitanju prikupljanja i odvajanja korisnog otpada.

Zatražena je hitna uspostava prikupljanja i odvajanja otpada, hitna izgradnja kompostane i prikupljanje bio otpada te hitnu sanaciju Karepovca, i to, kako je rečeno, onako kako to propisuje Zakon i zahtijeva EU.

“Preko 500 obitelji stanuje u POS-u na Kili. Udišu zagađeni zrak s Karepovca. To su komunalno zanemareni dijelovi koji ne bi smjeli u Splitu postojati. Ovo je stvar osnove da imaš sigurnost u svojoj kući. Je li Zapadna obala važnija od tih ljudi? Split ima tradiciju lošeg planiranja. Planiranje koje samo uzima, a ništa ne daje. Postajemo priprosta balkanska favela, a ne cvit Mediterana – što smo nekad bili. Hoćemo li čekati sljedeću katastrofu koja će uzeti ljudske žrtve? Da je Karepovac eksplodirao i da je trebalo evakuirati, kojim putevima bi se evakuiralo. Prevencija nije 400 indijanaca koji gledaju je li negdje gori – nego da imamo uređeno. Vrijeme je da neredu dođe kraj”, kazao je Dragan Žuvela, jedan od organizatora prosvjeda i čelnik Društva arhitekata Split.

Na početku prosvjeda upućena je zahvala svim vatrogascima, pilotima kanadera, HGGS-ovcima, timovima Hitne pomoći, liječnicima, kuharima koji su pripremali hranu vatrogascima te svima koji su sudjelovali u gašenju velikog požara.

Rečeno je da se prosvjeduje kako bi se Split učinilo boljim. Okupljeni su pozvani da se suzdrže od govora mržnje.

“Zadnjih desetak godina u gradu se donose loše političke odluke. Zatraženo je da se u prostorne i okolišne politike uključi struka i da te informacije budu dostupne javnosti.

Facebook Komentari