Predsjednici je drago što Krstičević ostaje, ali njegovim ratnim drugovima iz SDP-a nije

Damir Krstičević ipak nije dugo u neizvjesnosti držao ni sebe, ni hrvatske vojnike, ni premijera i hrvatsku javnost. Premda je uzeo pet radnih dana da razmisli o danoj (usmenoj) ostavci, već je u ponedjeljak iz MORH-a poslano priopćenje naslovljeno s “Krstičević ostaje ministar obrane”, piše Večernji list.

Da je drukčije odlučio, to bi vjerojatno bilo ocijenjeno kao najneželjenija ostavka jednog državnog dužnosnika s obzirom na to da je i u politici i u vojsci, kao i u pretežitom dijelu javnosti stvoren rijetko zabilježeni konsenzus oko toga da bi Krstičević trebao povući ostavku danu u afektu.

“Lomljenje” Krstičevića od njegovih prijatelja, a ponajviše premijera Plenkovića, koji je odmah odbio njegovu ostavku, trajalo je nekoliko dana. U svom priopćenju Krstičević potvrđuje da je odluku da ostaje ministar donio nakon brojnih razgovora s predsjednikom Vlade.

– Proteklih dana zvali su me pripadnici HV-a, kolege generali i ministri, međutim posebno sam zahvalan premijeru Plenkoviću na bezrezervnoj potpori ne samo meni nego, što je još važnije, i svim projektima koje sam sa svojim timom pokrenuo u svrhu jačanja Oružanih snaga i izgradnje boljeg i učinkovitijeg sustava domovinske sigurnosti. Upravo je ta potpora razlog ove moje odluke – objašnjava Krstičević.

Dodaje da mu je čast biti na čelu MORH-a i sa svojim timom, drugim ministarstvima i predsjednicom RH i vrhovnom zapovjednicom Kolindom Grabar-Kitarović “nastaviti velike projekte od iznimne važnosti za jačanje Oružanih snaga”. Iako predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović nije imala službeni komentar, iz njezina ureda doznajemo da joj je drago što Krstičević ostaje ministar te da je ona prva rekla da on odlično radi svoj posao. S druge strane, Krstičevićevu odluku da ostane nisu s odobravanjem dočekali njegovi “ratni drugovi”.

Iako predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović nije imala službeni komentar, iz njezina ureda Večernji doznaje da joj je drago što Krstičević ostaje ministar te da je ona prva rekla da on odlično radi svoj posao. S druge strane, Krstičevićevu odluku da ostane nisu s odobravanjem dočekali njegovi “ratni drugovi”.

– Svijet je spašen. Hrvatska je spašena od svih ugroza. Vanjskih i unutrašnjih. Ministar uvrijeđena frajla ostaje. Tko je sumnjao u to, pa ovo je jedno 20. ostavka za koju znamo od rata. Nikada veća politizacija i podjela u MORH-u, projekti stoje kao, recimo, helikopteri. Ekipa već godinu i pol nije sposobna napraviti natječaj za remont, a u požarima bi zlata vrijedili. Kamo je nestao sustav domovinske sigurnosti – pita se bivši ministar obrane Ante Kotromanović. Bivši ministar branitelja Predrag Matić cijelu priču naziva neozbiljnom.

– Ja sam imao priliku tisuću puta dati ostavku pa nisam. Pogotovo kad znam da sam ja u pravu, ali kad bih je već dao, onda bih ostao pri tome, preozbiljna je to funkcija za ovakve igre. Baviti se politikom znači štošta pregristi – kaže Matić i dodaje kako nakon ostavke ne bi trebalo biti uzmicanja.

Facebook Komentari