Ministar Enver Hoxhaj: Ove jeseni Interpol u svoje punopravno članstvo prima Republiku Kosovo

Ministar vanjskih poslova Republike Kosovo, Enver Hoxhaj rekao je novinarima jučer kako Republika Kosovo ispunjava sve uvjete za prijem u Interpol i to već u rujnu, a kao idući cilj najavio je članstvo Kosova u UNESCO-u, prenose inozemni i kosovski mediji, među njima RTK (Radio Televizioni i Kosovës) i TV N1.

Zahtjev Republike Kosovo za prijem u Interpol uvršten je na dnevni red Opće skupštine Interpola koja će se održati krajem mjeseca rujna u NR Kini, izjavio je ministar vanjskih poslova Republike Kosovo, Enver Hoxaj, javlja TV N1.

“Kao ministar vanjskih poslova mogu reći da Republika Kosovo ima glasove za članstvo u UNESCO-u i Interpolu. Posljednjih mjeseci, kao i prošle godine, posjetio sam brojne države Afrike, Južne Azije, Latinske Amerike i Europe… Osiguravanje glasova za UNESCO i Interpol bio je prioritet”,  naveo je ministar Enver Hoxhaj.

Ministar vanjskih poslova Republike Kosovo, Enver Hoxhaj i kancelarka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel

Republika Kosovo za učlanjenje u Interpol lobira od 2015. godine, a prvi zahtjev za prijem u UNESCO podnesen je iste godine, ali je odbijen nakon što su za njega glasale 92 od potebnih 95 zemalja.

Članstvu Republike Kosova u međunarodnim organizacijama snažno se protivi Republika Srbija od koje se bivša južna pokrajina otcijepila i proglasila neovisnost 2008. godine nakon pobjede u agresivnom ratu kojeg je protiv naroda Kosova i drugih naroda bivše države pokrenula jugoslavenska JNA i Miloševićeva Srbija.

Najmlađu europsku državu, Republiku Kosovo je do kraja 2016. godine priznalo 110 od 193 država članica UN-a.

(Theo Ljubić, RTK, N1TV)

Facebook Komentari