Aleksandar Vučić o dijalogu s Prištinom: Vrijeme je da kao narod prestanemo poput noja zabijati glavu u pijesak

Predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić poručio je srbijanskoj javnosti kako je sazrelo vrijeme za unutarnji dijalog o Republici Kosovo i za povijesni dogovor kako teret kosovskog problema ne bi ostavili potomcima, jer treba pronaći zajednički odgovor koji će biti trajan i isključiti sukob kao opciju, objavili su srbijanski tiskovni i elektronski mediji.

“Vrijeme je da kao narod prestanemo poput noja zabijati glavu u pijesak i  pokušamo biti realni, ne dopustiti sebi da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo, ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći ono što smo davno izgubili,” napisao je Vučić u svom autorskom tekstu koji je objavio današnji Blic.

Protivnici dijaloga sa Prištinom o Republici Kosovo, uvjeren je predsjednik Vučić, jesu i oni kojima je “svaki gubitak pobjeda i koji se tuđoj nesreći raduju kao svom uspjehu, pošto za drugi uspjeh ne znaju” i kojima izostanak dijaloga i politika nečinjenja “leži u pukoj nadi da će netko, nekome, na kraju ‘dati Kosovo’ i za to snositi posljedice”.

Aleksandar Vučić takvo stajalište, kako kaže, može razumjeti sa stajališta “plitke dnevne politike”, ali za to “sa stanovišta povijesti nema ni opravdanja ni razumijevanja”.

Srbijanski predsjednik kaže da je najteže upravo razumijevanje temelja kosovskog pitanja “i zato što je potrebno, kao nikada do sada, da svi, zajedno pronađemo odgovor”.

“I to onaj koji će biti trajan, koji će isključiti sukob kao opciju, i koji će svima na ovim prostorima donijeti korist”, poručuje predsjednik Republike Srbije.

Predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Kosovo, Hashim Thaçi

Srbijanski šef države podjeća u autorskom tekstu i kako je svojevremeno nekadašnji predsjednik Države Izrael, Shimon Peres objasnio da inzistira na pregovorima s Palestincima zapitavši oponente da zamisle “što bi se moglo dogoditi kad to ne bi radio”.

Praveći paralelu s Republikom Kosovo, srbijanski predsjednik kaže kako i on kada treba odgovoriti na pitanje o potrebi dijaloga sa službenom Prištinom i unutarnjim srpskim dijalogom o Kosovu kaže “a samo zamislite što bi se moglo dogoditi… ako odjednom svi zašutimo, ako prestanemo razgovarati”.

“Da bi naš napredak bio stalan i održiv, moramo, ako ništa drugo bar pokušati razriješiti kosovski (Gordijev) čvor, a ne da se krijemo i najteži teret ostavimo svojoj djeci. Živjeti, znači ljubiti zemlju po kojoj koračaju djeca, a ne samo hvaliti se pobjedama svojih djedova”, zaključio je Aleksandar Vučić u autorskom pismu objavljenom u beogradskom listu Blic, pozivajući svoje sunarodnjake na dijalog o rješavanju kosovskog problema i odnosa Prištine i Beograda.

(Theo Ljubić, Blic)

Facebook Komentari