Na nebu iznad Srbije i Crne Gore kaos: Svi zrakoplovi morali napustiti prostor

Prije 13 dana na nebu iznad Srbije i Crne Gore dogodio se pravi kaos. Kako piše Blic, 10. srpnja čak 120 zrakopolova preusmjereno je van zračnog prostora dviju zemalja jer je serviser privatne tvrtke koja je servisirala novu opremu, bez dozvole upao u sustav Kontrole leta.

Blic je dobio uvid u izvještaj koji je upućen na tri adrese – predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i direktoru Sigurnosno-obavještajne agencije Bratislavu Gašiću.

U njemu je objašnjeno da je prekid trajao točno 60 minuta ali i da ga je izazvalo preopterećenje rada mrežne opreme koja prosljeđuje radarske podatke u okviru glavnog sustava za obradu i prikaz podataka. A do preopterećenja je, kako je objašnjeno, došlo zbog ljudske greške servisera tvrtke koja je servisirala opremu.

– Predstavnik proizvođača tvrtke “Comfort Solutions” je tijekom pripreme unaprijeđenog glavnog sustava za obradu i prikaz podataka o letu za testiranje, umjesto povezivanja test opreme na okruženje za testiranje, fizički spojio test sistem na mrežnu opremu glavnog sustava, što nije dio predviđenog plana testiranja – stoji u izvještaju.

Nakon toga su sistem inženjeri preuzeli aktivnosti za dijagnostiku i vraćanje sustava u operativni status, a za to vrijeme su svi zrakoplovi morali izaći iz zračnog prostora dviju zemalja. Tek nakon što je sustav vraćen u rad, ukinute su restriktivne mjere protoka zračnog prometa.

Facebook Komentari