Požar se sinoć iz područja Crne Gore proširio na hrvatski prostor, MORH opet u akciji

Dva Canadaira CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, jutros, u četvrtak, 20. srpnja 2017. angažirana su na krajnjem jugu Hrvatske u mjestu Bani u Konavlima.

Požar se sinoć iz područja Crne Gore proširio na hrvatski prostor te su zračne snage upućene kako bi požar stavile pod nadzor i zaustavile njegovo širenje.

Zapovjednik JVP Konavle Mario Magud kazao je: ”Imali smo mirnu noć jer nije bilo puno vjetra. Tijekom jutarnjih sati stigla nam je pomoć iz zraka jer vatrogasci ne mogu prići predjelu koji trenutačno gori. Tijekom jutra stigla su dva kanadera, a zatražena je pomoć još dva”, rekao je Magud te dodao da budno prate situaciju.

Prema prvim procjenama požar je zahvatio ukupno oko 250 hektara površine, od kojih je 50 hektara s hrvatske strane.
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 106 požara (39 u Šibensko-kninskoj, 33 u Splitsko-dalmatinskoj, 26 u Zadarskoj, šest u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 870 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 30 000 tona vode te je prevezeno 198 vatrogasca i vojnika i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Facebook Komentari