Ofenziva: Slovenija piše Europskoj komisiji, Hrvatska krši sada utvrđene granice na moru i ulazi u Schengenski prostor

Premijer Miro Cerar uvjerava kako je vladajuća koalicija ujedinjena u provedbi odluke Arbitražnog suda o granici između Slovenije i Hrvatske, piše RTV Slovenije.

Premijer Miro Cerar obećao je da će, kad god će se poduzeti veliki korak, vlada obavijestiti cijeli politički vrh.

Vlada je pristala da ministar vanjskih poslova Karl Erjavec obavijesti Europsku komisiju o kršenjima hrvatske strane, također na moru, gdje je, prema Cerarovim riječima, granica već utvrđena i “stvar je jasna”.

Cerar također smatra da je odluka arbitraže važna prekretnica jer je definirana granica s njom. Provedbi treba pristupiti odgovorno, pažljivo i vrlo odlučno, uz dužno poštovanje međunarodnih pravnih pravila, sporazuma o arbitraži i preostalih međunarodnih standarda.

“Moramo biti aktivni, ali ne smijemo previše žuriti, da ne bismo pogriješili, što bi nam naškodilo”, dodao je premijer, inzistirajući na tome da Hrvatska ipak treba pokušati postići sporazum o provedbi presude arbitražnog suda,iako takav aranžman neće biti lako dobiti.

Zadatak obiju država je pripremiti, nakon sporazuma o arbitraži i sukladno tome, u roku od šest mjeseci sve potrebne mjere za provedbu. Slovenija mora poticati Hrvatsku da to učini, i zato što to međunarodna zajednica očekuje od nas. Moramo Hrvatskoj ponuditi ruku da to učinimo zajedno. Ako hrvatska vlada i dalje ignorira arbitražnu odluku, prema riječima premijera, provedba presude treba slijediti na drugi način. Međutim, sada nije prikladno predvidjeti blokadu Schengena i tako dalje, rekao je on.

Cerar je također rekao da će njegov posjet Hrvatskoj u rujnu imati smisla samo ako se razgovara, a prije svega, o provedbi arbitražne presude, u suprotnom će trebati temeljito razmisliti o posjetu.

Hrvati ulaze u Schengensku zonu

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec očekuje da će mu Cerar dopustiti da pošalje pismo Frans Timmermans, potpredsjedniku Europske komisije, koje je već napisao. Nakon sjednice Vlade, objasnio je da će moći pisati Europskoj komisiji u okviru svojih ovlasti “, ali ne bi želio da to izgleda kao da djeluje jednostrano i kao da to nije zajednička vanjska politika “.

Stoga će potpisati i poslati pismo kada ga premijer prouči pismo i potvrditi da je to njihova zajednička politika prema Hrvatskoj i Bruxellesu, rekao je Erjavec, koji se nada da će to biti u narednim danima.

“Ne možemo dopustiti da Hrvatska prekrši arbitražnu presudu, posebice u onom dijelu koji se odnosi na more, gdje je granica definitivno određena”, istaknuo je Erjavec, koji je prvenstveno zabrinut činjenicom da “Hrvatska stalno govori kako se treba ustezati od jednostranih akata, da bi u stvarnosti, gledamo li policijsko izvješće, vidjeli da se hrvatska strana ne suzdržava od jednostranih koraka. ”
” Granica je fiksirana na moru, a njihova plovila stalno ulaze u slovensko more, čak i u Schengenski prostor “, dodao je.

Facebook Komentari