Američki general Curtis Michael “Mike” Scaparrotti: KFOR ostaje na Kosovu dokle god bude potreban!

Zapovjednik savezničkih snaga NATO u Europi, američki general Curtis Michael “Mike” Scaparrotti  poručio je danas u interview-u kosovskim, srbijanskim i svjetskim medijima da će međunarodne zaštitne snage (KFOR) ostati na Kosovu “dok god je to potrebno”, izrazivši istodobno zabrinutost zbog najava da se vojska Kosova formira bez promjena važećeg kosovskog ustava.

Američki general Curtis Michael “Mike” Scaparrotti koji je u Beogradu razgovarao sa srbijanskim državnim i vojnim vrhom, kao svrhu svog posjeta naveo je razgovore o suradnji NATO-a i Republike Srbije, naglasivši kako “bilo kakva promjena u položaju snaga KFOR-a ovisi o uvjetima na terenu”.

“KFOR će nastaviti svoju misiju jamca slobode kretanja i sigurnosnog okruženja na Kosovu dok god to bude potrebno”, rekao je američki general Curtis Michael “Mike” Scaparrotti, a prenosi rtklive.com (Radio Televizioni i Kosovës).

U jedinicama KFOR-a na Kosovu sudjeluju, pored američkih, britanskih, također i hrvatske, njemačke, slovenske vojne snage te snage još nekih NATO država.

Zapovjednik NATO za Europu je, kako danas prenose svjetski tiskani i elektronički mediji, rekao i da NATO brine ideja da se Kosovske sigurnosne snage (KBS) transformiraju u Vojsku Kosova, a da tom procesu ne prethode promjene kosovskog ustava.

“NATO je zabrinut zbog prijedloga da se Kosovske sigurnosne snage (KBS) pretvore u vojsku Kosova bez promjene Ustava, ali pozdravlja spremnost da se sve zajednice koje u bRepublici Kosovo žive angažiraju u debati o budućnosti KBS”, citiraju mediji izjavu američkog generala Curtisa Michaela “Mike” Scaparrottia . (Theo Ljubić, rtklive.com)

Facebook Komentari