Vučinić: Puniša Račić je ličnost s izrazito negativnim tragom u povijesti Crne Gore

Crnu Goru i Hrvatsku, nakon nedavnog postavljanja spomenika Puniši Račiću u toj zemlji, velikosrbinu iz Crne Gore, atentatoru na Stjepana Radića u beogradskoj skupštini, povezali su i požari koji haraju u Dalmaciji i u bokokotorskom zaljevu s crnogorske strane granice.

Požar u bokokotorskom zaljevu, koji je zahvatio dio Luštice, još jučer je stavljen pod kontrolu velikim angažmanom vojske, crnogorskih vatrogasca i građana te je situacija stabilnija, rekao je Boro Vučinić, crnogorski ambasador u Zagrebu.

“Nemamo pomoć kanadera, tražili smo pomoć Bugarske, jer su požari osim južnog dijela zahvatili i dio kod Podgorice”, rekao je te dodao da je mobilizirana cijela Crna Gora te da se prati situaciju s požarima i u prijateljskoj Hrvatskoj.

U Crnoj Gori zahvaćeni su veliki dijelovi borove šume, bile su ugrožene i kuće, no nije bilo ljudskih žrtava.

Spomenik Puniši Račiću

Veliku reakciju hrvatskih političara i javnosti nedavno je izazvalo postavljanje spomenika Puniši Račiću u Crnoj Gori koji je na kraju uklonjen.

Spomenik je postavljen na privatnom posjedu bratstva Račić, odakle je inicijativa o podizanju spomen-obilježja krenula.

“To je bilo napravljeno bez saznanja vlade Crne Gore. Komunicirao sam sa svim relevatnim institucijama i sve je napravljeno mimo suglasnosti ministarstva kulture Crne Gore tako da je to individualan čin šireg bratstva Račića”, rekao je Vučinić.

Crna Gora primila je protestnu notu Hrvatske, no crnogorska ambasada u Zagrebu priopćila je da je riječ o jednom necivilizacijskom činu koji ambasada Crne Gore najoštrije osuđuje, rekao je Vučinić.

Rezultat je efikasno uklanjanje spomen-ploče, a predsjednik vlade Crne Gore je rekao da treba ukloniti i kamen na koji je spomenik postavljen, što je i učinjeno.

“To je jedna prijateljska gesta prema RH. Puniša Račić je ličnost koja ima izrazito negativni trag u povijesti Crne Gore, bio je atentator”, rekao je Vučinić te dodao da nakon ovog čina i efikasnog odgovora Crne Gore odnosi dviju zemalja trebaju biti još bolji i još jači.

“Mi smo partneri i sada nas veže i euroatlantski ambijent”.

Razgraničenje na Prevlaci

Ono što je važno za pitanje Prevlake je da se treba razmatrati u budućnosti i ono ne smije opterećivati naše odnose, rekao je Vučinić.

Pristali bi na Međunarodni sud pravde u Haagu.

Facebook Komentari