Pende: Prvi puta očekujemo da ćemo premašiti sto milijuna noćenja ove godine

Prema prvim procjenama katastrofalni požari u Dalmaciji posljednjih dana poharali su 4.500 hektara od Šestanovca do Benkovca, a u srcu smo turističke sezone. Službeni podaci govore da u Splitsko- dalmatinskoj županiji trenutno boravi 170.000 gostiju, a oko 40.000 turista u požarima najpogođenijim područjima Splita, Dugog Rata, Omiša i Podstrane, rekao je Robert Pende, pomoćnik ministra turizma, gost u Studiju4.

“Otkazivanja značajnijih nema, više premještanja iz objekta u objekt, sve skupa zanemarivo na brojeve koje planiramo imati”, rekao je.

Pende tvrdi da je situacija apsolutno pod kontrolom i da se većih incidenata više ne očekuje.

“Nažalost cijela mediteranska regija trpi velike štete od požara, to je pojava koju bilježe svi i svi ćemo se s tim morati nositi. Nekih negativnih konotacija nema jer smo požare imali i proteklih godina, a mi istodobno kontinuirano rastemo s turističkim prometom iz godine u godinu”, rekao je Pende te dodao da su ljudi naučeni da se i ovakve stvari događaju.

Odražavanje krize na budužnost turističke sezone

“Kriza će imati posljedice samo u onom dijelu šume koja je izgorila, u zaleđu, jer ona predstavlja svojevrstan ambijentalni turistički resurs, interesantno zaleđe obale i jedan novi vid turizma. Tu bi moglo biti razvojnih posljedica, jer stradala gospodarstva umanjuju perspektivu. No, šuma je obnovljiva”, rekao je.
S druge strane, na obali su značajne površine šume očuvane i turizam će se razvijati neometano i dalje.

Očekivanja od turističke sezone

Pende očekuje da će se ostvariti značajniji fizički rast prometa.

“Oko 10 posto je povećanje noćenja i dolazaka turista, čime bi premašili sto milijuna noćenja prvi puta ove godine i to su realna očekivanja. To pokazuje i predsezona i najave su dobre za post sezonu”.

Cappellijeva najava promjene slogana Hrvatska puna života

Pende kaže da se najava promjene slogana, kao i sami slogan treba preispitivati.

“Činjenica je da je slogan sigurno u jednom dijelu dobro pogođen, no sve više Hrvatska govori i o cijeloj turističkoj godini te se možda pokaže i da su drugi slogani bolji i za taj dio godine”.

To bi bio slogan prema kojem će Hrvatska biti prepoznatljiva cijelu godinu, rekao je.

Budući planovi

Ministarstvo polaže pažnju na proširenje turističke sezone, a riječ je o ključnim sadržajima kada nema sunca i mora, najavljuje Pende.

“Postoje projekti, jedan od njih je i golf turizam. Imamo samo tri golf igrališta, a golf se može igrati cijelu godinu. Razrađujemo akcijski plan da dobijemo nekoliko golf grozdova i kako bismo proširili turističku sezonu”, rekao je Pende.

Najavljuje i razvijanje ostatka u širokoj lepezi mogućnosti poput onih u unutrašnjosti i na moru; toplica, ruralnog prostora, kulturne baštine.
Pende je rekao da očekuje prihode blizu 9 milijardi.

Facebook Komentari