Pahor na zajedničkoj konferenciji čvrsto o arbitraži: Očekujemo samo implementaciju! Evo što mu je predsjednica odgovorila

Predsjednica se zbog požara u Dalmaciji ranije vraća u Hrvatsku. Nakon sastanka s predsjednicima Austrije i Slovenije zahvalila je predsjednicima na podršci i ponudi pomoći u gašenju požara. Osvrnula se i na arbitražu sa Slovenijom te poručila da presuda Arbitražnog suda za Hrvatsku praktički ne postoji.

U Salzburgu se održava Trilaterala Austrije, Hrvatske i Slovenije na kojoj sudjeluje hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa slovenskim i austrijskim kolegama.

Svoj će boravak u Austriji skratiti te će se tijekom dana uputiti u požarom poharan Split i Dalmaciju. Nakon sastanka s predsjednicima Slovenije i Austrije održana je konferencija za medije nakon koje će predsjednica u Hrvatsku poletjeti u 13 sati.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen na početku konferencije je ponudio pomoć Hrvatskoj u borbi s požarima.

Van der Bellen je kazao kako su predsjednici na sastanku razgovarali o presudi arbitražnog suda vezano uz granični spor Hrvatske i Slovenije.

“Mislim da obje strane moraju sjesti i razgovarati, a ne se zamarati poviješću arbitražnog procesa. Važno je zadržati smirenost”, kazao je Van der Bellen.

Pomoć u borbi s požarima ponudio je i slovenski predsjednik Borut Pahor nakon čega se vratio na temu arbitraže.

Pahor: “Nije pitanje hoće li se presuda provesti”

Kazao je kako nije pitanje hoće li se presuda Arbitražnog suda provesti, već kada će se i kako implementirati.

“Čekamo mali, ali odlučni signal Hrvatske da namjerava provesti presudu. Obje strane obvezani su međunarodnim pravom poštovati presudu”, kazao je Pahor.

Predsjednica se zahvalila na potpori Sloveniji i Austriji.

“Koristim ovu priliku da zahvalim svima koji se u Dalmaciji bore s požarima – vatrogascima, vojsci i svim onima koji su sudjelovali u gašenju. Uz nadljudske napore požar je stavljen pod kontrolu. Vremenski uvjeti nisu nam išli na ruku. Zahvaljujem svima koji su spasili ljudske živote”, kazala je Predsjednica.

Kazala je kako je sinoć razgovarala s gradonačelnikom te će na terenu vidjeti što se događalo. Ponovila je kako je bura otežavala gašenje i da treba napraviti istragu da se utvrdi što se dogodilo.

“Vojska je mogla i ranije izaći na teren. Iako nisu obučeni kao vatrogasci, čini mi se da je opseg požara bio takav da je bila potrebna svaka ruka”, kazala je predsjednica.

“Presuda za Hrvatsku ne postoji”

Osvrnula se i na presudu Arbitražnog suda.

“Važno je da se odnosi Hrvatske i Slovenije ne naruše. Hrvatska smatra da je proces arbitraže bio kompromitiran. Ako ne postoji povjerenje između država, to se kosi s odnosima koje smo uspostavili sa Slovenijom. Hrvatska niti prihvaća niti odbija presudu jer smo izašli iz procesa arbitraže. Ona za nas praktički ne postoji”, kazala je predsjednica i dodala kako je Hrvatska spremna na dijalog.

Facebook Komentari