Drama oko skidanja ploče Puniši Račiću, mještani prvo zaustavili strojeve, potom je sami skinuli

Mještani Slatine kod Andrijevice u Crnpj Gori sami su uklonili spomen-ploču nakon što su spriječili mehanizaciju da sruši spomenik podignut Puniši Račiću, javljaju vijesti.me.

Kako javlja portal RTCG, nadležni su, nakon što su strojevi zaustavljeni, zatražili asistenciju policije, ona je odgođena jer su policijske ekipe iz Andrijevice rasproređene u Podgoricu zbog utakmice Budućnost-Partizan.

Mještani su pristali da sami uklone ploču posvećenu Račiću, dok će obelisk bez obilježja ostati ispred njegove rodne kuće u selu Slatina.

Račić, zastupnik Radikalne stranke u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio trojicu zastupnika Hrvatske seljačke stranke, a dvojicu ranio, zbog čega je 14 godina proveo u zatvoru.

Spomen-ploča Račiću izazvala je žestoke reakcije hrvatske i crnogorske javnosti.

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske jučer je oštro osudilo otkrivanje spomen ploče Račiću, zatraživši da se sporno obilježje ukloni.

I iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore najoštrije su osudili otkrivanje spomen obilježja Račiću i poručili da će poduzeti sve neophodne, zakonom utvrđene aktivnosti u pravcu uklanjanja spomen obilježja.

Facebook Komentari