U Dalmaciji opsadno stanje, požari uništavaju kuće, čovjek kojem je izgorjelo skoro sve umro od šoka

Požari haraju u zaleđu na potezu između Splita i Omiša te u Šestanovcu kod Imotskog. Sve su raspoložive snage na terenu, a jak vjetar otežava gašenje. U gašenju požara sudjeluju kanaderi, a zatražena je i pomoć vojske.

Veliki požari divljaju hrvatskom obalom. Ima izgorenih kuća i ozlijeđenih vatrogasaca. Aktivno je sedam požara i munjevito se šire na području između Splita i Omiša. Nadljudskim naporima vatrogasci i mještani s vatrom se bore od jutra, a gašenje otežava snažan vjetar. U mjestu Srinjine požar je zahvatio i jednu kuću te nekoliko radnih strojeva.

U vojarni „Sv. Nikola“ u Splitu, u pripravnosti je 100 pripadnika Oružanih snaga RH iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske, za koje je planirano upućivanje na područja najugroženija požarima, javlja dnevnik.hr.

Veliki požar koji je buknuo u prvom satu ponedjeljka – 42 minute nakon ponoći u Tugarama, tijekom noći i jutra proširio na Srinjine, Sitno Gornje i Donje, a vatreni jezici stigli su čak i do zvjezdarnice na Mosoru gdje se na stotine županijskih vatrogasaca već satima i sa zadnjim atomima snage bore protiv tog požara, ali i bure koja još uvijek nemilosrdno puše, te stalno mijenja smjer vatre, javlja RTL.

Gasitelji su jedva uspjeli spasiti mjesnu crkvu u Sitnom, a svjedoci tvrde kako je vatra došla skroz do zidova Zvjezdanog sela Mosor. Sada je već gotovo sigurno da će se raditi o velikoj površini na kojoj gori gusta borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Iako su vatrogasci sat vremena nakon što je požar buknuo zatražili pomoć kanadera, do sada im nažalost oni nisu mogli pomoći jer bura ne smanjuje svoj intezitet. Jedan je kanader doduše pokušao probni let, no naleti vjetra su ga hitno prizemljili.

Na terenu je osim stotina vatrogasaca i sezonaca, kao i liječničke ekipe koje gasiteljima, ali i stanovništvu, te brojnim novinarima koji su usred požarišta, pružaju prvu pomoć s obzirom da ih se dosta nagutalo dima, te kako bi isprali oči .

U cijelosti su izgorjele dvije kuće u Sitnom Donjem. Jedna je od Ljube Korde, a druga je stara svećenikova kuća. Nažalost, od posljednica srčanog udara preminuo je mještanin Sitnog Donjeg. Kako doznajemo od stanovnika, u jutrošnjem požaru izgorio mu je kompletan maslinik kojega je godinama obrađivao, ali i sve imanje koje je imao. Nakon toga požar mu je stigao i do kuće u Sitnom Donjem, a čovjek je od uzbuđenja dobio srčani udar i preminuo, javlja Dalmacija danas.

Facebook Komentari