Požari bjesne: Kanaderi spasili kuće na Brodarici, spašavaju i na Pagu, u Istri veliki požar

Gašenju požara u Košljunu na Pagu pridružili se i kanaderi pa bi požar koji gori od sinoć napokon trebao biti stavljen pod kontrolu, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.

Stanje je puno bolje nego je bilo u tijeku noći. Zbog jakog vjetra moramo imati jako puno ljudi i tehnike na terenu jer bura pospješuje širenje požara koji su ugašeni i na terenu je sada diljem županije 70-ak vozila s 200-tinjak vatrogasaca, dodao je.

Nakon što jutros zbog jake bure zračne snage nisu mogle pomoći vatrogascima u gašenju požara u Košljunu, slabljenje vjetra napokon je omogućilo dolazak dva kanadera. Nakon što završe s ispuštanjem vodenih bombi, kopnene snage moći će staviti požar pod nadzor, najavio je Šoša, javlja HRT.

Kanaderi spasili kuće na Brodarici

Dva kanadera koji su stigli na požarište u Brodarici pored Šibenika vodenim su bombama u zadnji trenutak spriječili širenje vatre na kuće, kojima je vatrena stihija u jednom trenutku ozbiljno zaprijetila. Uz pomoć iz zraka šibenski vatrogasci uspjeli su staviti pod kontrolu vatrenu liniju.

Kanaderi su u međuvremenu napustili Brodaricu, a gasitelji ostaju na terenu kako bi u potpunosti ugasili svaki plamen i svaki tinjajući panj koji su, uz buru od 30 kilometara na sat, potencijalni izvor nove vatre i obnavljanja požara.

Po prvim izvješćima iz Županijskog centra 112, u gašenju požara u Brodarici sudjelovao je 61 vatrogasac s 23 vozila i dva kanadera. Izgorjelo je oko četiri hektara borove šume, makije i trave, a u požaru nitko nije ozlijeđen niti je tražio liječničku pomoć.

Nagorjela je jedna greda s krova jedne kuće, no ozbiljnije posljedice zasad su izbjegnute. Mještani Brodarice i sami su sudjelovali u gašenju požara, polijevajući vodom suho raslinje u blizini kuća.

Kod Brodarice gori u blizini kuća

Nešto iza 10.30 sati na šibenskoj Brodarici izbio je požar u neposrednoj blizini kuća, te je nošen jakom burom zaprijetio stambenim objektima.. Na teren su odmah izašle sve raspoložive vatrogasne snage. Puše, na trenutke, jaka bura, a to otežava gašenje vatre.

Kako se doznaje iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, gori uglavnom trava i makija, a gasiteljima jaka bura zadaje velike probleme u gašenju. U Brodarici su na terenu sve raspoložive vatrogasne snage, a na požarište je stigao i kanader koji će pokušati pomoći vatrogascima iz zraka.

Borba s vatrom još traje, opasnost za najbliže kuće nije prošla, a u gašenje su se uključili i stanovnici te tursti koji vodom natapaju suhu travu i nisko raslinje u okućnicama.

Još nije pod kontrolom požar kod Peroja

I u blizini Peroja nedaleko od Pule buknuo je požar. Zahvaćeno je šest hektara makije i niskog raslinja. Gasi ga tridesetak pulskih vatrogasaca, no požar još nije pod kontrolom.

Vatrogasci i policija upozoravaju građane – da ne pale otvoreni plamen u prirodi jer se zbog snažne bure, vatra lako otrgne nadzoru.

Facebook Komentari