Početkom srpnja istekao je četverogodišnji rok koji je EU dala za tzv. nitratnu direktivu

Početkom srpnja istekao je četverogodišnji rok koji je Europska Unija dala našim stočarima da zadovolje stroge uvjete zaštite okoliša, a u kojem su oni trebali izgraditi lagune za zbrinjavanje stajnjaka, piše HRT.

Takozvana ‘nitratna direktiva’ obvezujuća je za Istru, Međimursku i Vraždinsku županiju, ali i dijelove Slavonije gdje će na farmama uskoro početi i inspekcijski nadzori.

Zbog velikog broja krava i junica, mnoge bi farme morale imati čak dva betonska odlagališta stajnjaka. Kako je cijena mlijeka niska, u takvo ulaganje ne mogu ući. Stajnjak svakodnevno odvoze u polja, na improvizirano odlagalište.

Natjecali bi se za potpore koje Unija daje za prilagodbu nitratnoj direktivi. No kao i mnoge domaće farme, mnoge nisu do kraja legalizirane. Uspjelo je to samo manjem dijelu stočara.

U resornom Ministarstvu proteklih su mjeseci pojačali natječaje i pojednostavnili proceduru. Pa će iz programa Ruralnog razvoja baš za zbrinjavanje stjanjaka biti povučeno gotovo pola milijarde kuna.

Ondje gdje je nitratna direktiva obvezujuća, stočari s pravom strahuju od kontrola na svojim farmama. Na tim će se područjima u nekom periodu obavljati kontrole, sankcije su predviđene pravilnikom o višestrukoj sukladnosti i to smanjenjem izravnih plaćanja, izjavio je Krešo Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

A ta područja obuhvaćaju dijelove Istarske, Međimurske, Varaždinske, Sisačke te Vukovarsko-srijemske županije.

Facebook Komentari