Hoće li Blato postati bolničko zlato?

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je nastavak gradnje Sveučilišne bolnice na lokaciji zagrebačkog naselja Blato, koju već godinama nagriza zub vremena.

Onamo bi se najprije uselila dječja bolnica za tri godine, a za deset godina preselile bi se i neke druge zagrebačke bolnice. Novinarka HRT-a Ruža Ištuk istražila je hoće li se napokon nastaviti izgradnja Sveučilišne bolnice u zagrebačkom naselju Blato. Hoće li Blato postati bolničko zlato?

Gradnja sveučilišne bolnice počela je prije više od 30 godina, jednako toliko čeka se i na izgradnju dječje bolnice. Ministar zdravstva nudi rješenje u Blatu.

Iako godinama stoji nezavršena, zgrada je građevinski stabilna. Na terenu nam je to potvrdio i sudski vještak za graditeljstvo. Slijede detaljne stručne analize.

Ministrov plan je u sveučilišnu bolnicu, uz dječju, preseliti Vinogradsku bolnicu, onu u Petrovoj, Merkur i Sveti Duh. Prva četvrtina Blata trebala bi biti dječja bolnica i to bi trebalo biti najbrže i najjeftinije. To bi koštalo zajedno sa svom opremom oko 130 milijuna eura. Sada već vodimo ozbiljne razgovore iz EU fondova i iz proračuna, odnosno tražimo financijsku konstrukciju, izjavio je ministar Kujundžić.

Na gotovo 250.000 četvornih metara nikad dovršena zagrebačka Sveučilišna bolnica trebala je biti ponos, a a danas je za mnoge ruglo na kraju grada.

Kroz 7 do 10 godina trebali bi zapravo imati u Zagrebu dvije velike bolnice. Zagreb istok koju bi činili Rebro i Dubrava, i Zagreb zapad koja bi bila u Blatu i koju bi činile sve druge bolnice, mišljenja je Kujundžić.

Facebook Komentari