Amerikanci u vojnoj ophodnji bespilotnom letjelicom ubili lidera tzv. Islamske države u Afganistanu

Vođa takozvane Islamske države (IS) u Afganistanu, Abu Sayed ubijen je početkom ovog tjedna u napadu na sjedište terorističke grupe u pokrajini Kunar, izvijestio je u jučer američki Pentagon. 

Glasnogovornica američkog vojnog zapovjedništva u Pentagonu, Dana W. White u priopćenju je objavila da je u napadu u utorak ubijeno još nekoliko članova takozvane Islamske države.

Amerikanci su u kombinaciji vojne ophodnje s trupama na zemlji i bespilotnom letjelicom iz zraka locirali Abu Sayeda i njegovu grupu te su ih likvidirali

Britanski Reuters i afganistanska televizijska postaja Afghan Live TV prenose priopćenje glasnogovornice Dane W, White iz Pentagona da su Amerikanci u kombinaciji vojne ophodnje s trupama na zemlji i bespilotnom letjelicom iz zraka locirali Abu Sayeda i njegovu grupu te su ih likvidirali u iznenadnom napadu.

Teroristički vođa Abu Sayed je treći čelnik te džihadističke skupine ubijen u Afganistanu od srpnja 2016. godine.

U zajedničkoj akciji afganistanskih i američkih vojnih snaga na istočnu pokrajinu Nangarhar 27. travnja ubijen je nekadašnji čelnik, šeik Abdul Hasib. Njegov prethodnik Hafiz Saeed Khan poginuo je u napadu američke bespilotne letjelice 2016. godine.

Lokalni ogranak takozvane Islamske države poznat kao IS-Khorasan, a ime mu potječe od staroga naziva Veliki Khorasan za područje kojemu pripadaju djelovi sjeveroistočnog Irana, sjevernog Afganistana, zapadnog Tadžikistana, te južnih dijelova Turkmenistana i Uzbekistana, aktivan je od 2015.  godinei bori se protiv talibanskih te afganistanskih i američkih vojnih snaga. (Theo Ljubić, Reuters, Afghan Live TV)

Facebook Komentari