Aleksić napravio rezime svog rada do ljetne stanke, čeka se jesen i vraćanje preplaćenih kamata

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić napravio je mali rezime svog rada do ljetne stanke.

REZIME RADA…

Rezime mojeg rada u Saboru, u konkretnim dometima, naglašavam da prve dvije točke bez suradnje s MOST-om, ali i bez prihvaćanja prijedloga od strane HDZ-a ne bi bilo – jer da se MOST i HDZ nisu usuglasili, uzalud bi bilo moje predlaganje:

1. Nakon stupanja na snagu izmjena Ovršnog zakona neće više biti ovrhe jedine nekretnine koja nema hipoteku.

2. Nakon stupanja na snagu izmjena OZ-a neće više biti ovrhe u visini nenaplaćene kamate, ako ovršenik vodi sudski spor protiv ovrhovoditelja upravo zbog kamata.

3. U saborsku proceduru uz većinsku podršku (78 zastupnika) upućen je zakonski prijedlog za definiranje i ugovaranje kamatnih parametara u ugovorima u kojima parametri nisu ugovoreni. Na odgovarajući način primjenjuje se i na konvertirane CHF kredite. Napominjem bitan detalj – primjena zakona predviđa se samo na ugovore koji su još uvijek živi, dakle samo za kredite u otplati.

4. U saborsku proceduru uz većinsku podršku (78 potpisa zastupnika) upućen je zakonski prijedlog za obvezivanje banaka na vraćanje preplaćenih i zateznih kamata na temelju kolektivne sudske presude – to će se odnositi na kredite ugovorene u osuđenim bankama u slučaju Franak između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. – bez obzira na to jesu li krediti otplaćeni ili nisu.Na odgovarajući način primjenjuje se i na konvertirane CHF kredite.
Čekamo jesen, uvrštavanje na dnevni red dvaju zakona, raspravu i jednoglasno donošenje. Svakako ću nastojati usuglasiti s Vladom RH sve što bude bilo potrebno usuglasiti – jer konsenzus oko oba zakona smatram nužno potrebnim.

Većinu za podršku zakonima sam dobio, međutim, potpuno mi je jasno da nije isto dobiti podršku potpisima i dobiti većinu glasova kod izglasavanja. Poslana je poruka vladajućima – na njima je da odluče sa mnom surađivati, ili djelovati bez ikakve suradnje sa mnom. Vjerujem da je suradnja moguća, i da će se ostvariti.

Napominjem da je HDZ kroz Odbor za pravosuđe i kroz službeno pismo Udruzi Franak već najavio da podržava inicijativu za propisivanje metodologije za iznalaženje kamatnih parametara i njihovo konačno ugovaranje. Ne slažemo se oko retroaktivnosti – ali, možda ih uvjerim argumentima (odluka Ustavnoga suda o konverziji CHF kredita) da je to moguće, dapače, da tako treba biti, napisao je Aleksić.

Facebook Komentari