Martina Dalić o HBOR-ovom kreditu Agrokoru: Ne mogu reći da je kredit bio kriva odluka

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, danas je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta komentirala sastanak Nadzornog odbora HBOR–a, na kojem se raspravljalo o odobravanju kredita tvrtkama u okviru koncerna Agrokor, a dio koje je objavljen jučer.

“Kreditnu analizu provode službe HBOR-a pod rukovodstvom uprave, a odobravanje uključuje raspravu o prijedlogu uprave. Sve što su stručne službe našle bili su argumenti da se kredit odobri. Odgovori su išli u prilog tome da se krediti trebaju odobriti i da iza njih stoji cijela banka. Ja sam kao članica Nadzornog odbora glasala za odobravanje tih kredita”, kazala je Dalić.

Istaknula je da je Agrokor, u trenutku kad se donosila odluka o odobravanju kredita, Agrokor bio u privatnom vlasništvu te imao pozitivne ocjene i pozitivna izvješća rejting agencija. “Svima je poznato kojom se brzinom pogoršavala situacija u Agrokoru nakon toga, kao što je svima poznata i brzina reakcije hrvatske Vlade. Danas, tri mjeseca nakon što se u Agrokoru provodi izvanredna uprava, prema svim informacijama kojima raspolažem, dinamika plaćanja u Agrokoru je usklađena sa zakonom i rokovima, hrvatski poduzetnici danas mogu računati da će potraživanja biti u skladu s ugovorom i to je jedan od najvećih rezultata izvanredne uprave u ovom trenutku”, kazala je Dalić.

“Ne mogu reći da je kredit bio kriva odluka, jer je odluka donesena u vrijeme i temeljem informacija koje su odboru date. U isto to vrijeme neke su druge banke odobravale kredite Agrokoru, a neke od njih i nakon HBOR-a. Naknadna zaključivanja i razmišljanja što bi bilo kad bi bilo u ovome je slučaju bespredmetno, jer podaci, bilance su sadržavale podatke kakve su sadržavale. Jedan od razloga zašto se u Agrokoru i provodi izvanredna uprava je jer je ustanovila da poslovne knjige Agrokora sadrže greške. To u odobravanju ovog kredita nije bilo poznato. Imao je ocjene rejting agencija i izvješće revizora. Ovdje se radi o činjenici da se treba umjeriti na ono što se u stvarnosti dogodilo, a dogodilo se da je u jednoj privatnoj kompaniji iz razloga koje mi sad ne znamo došlo do naglog urušavanja poslovanja, a hrvatska Vlada je učinila ono što je bio njezin zadatak. Poruka da je hrvatska Vlada u stanju reagirati pravovremeno i zaštititi gospodarstvo, građane i zaposlenost čak i od najvećih gospodarskih rizika. To bih prepoznala kao najvažniju poruku proteklog razdoblja i najvažniju poruku krize u Agrokoru”, kazala je Dalić, prenosi N1.

Facebook Komentari