Burno u Saboru nakon stanke: Dosjei sudaca u Beogradu, hobotnica na Prisavlju, Game of Thrones…

Zadnji je dan u Saboru uoči ljetne stanke na koju zastupnici odlaze do 15. rujna. U podne se očekuje glasanje, a jutro je započelo zahtjevima za stankom, i to čak njih sedam.

Prvi je stanku zatražio da bi govorio o ustavnim sucima nezavisni zastupnik Željko Glasnović, dok je zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić poželio, kako reče, kao “saborski brucoš”, govoriti o radu Sabora od početka do danas.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja zatražio je stanku na temu aktualnog političkog i gospodarskog trenutka, a na tu je temu uz poseban osvrt na HRT zatražio i SDP-ov Arsen Bauk.

Zahtjevu za stankom zbog HRT-a pridružio se SDSS-ov Milorad Pupovac, a zahtjevima za stankom zbog aktualne političke situacije pridružio se i HNS-ov Milorad Batinić, ali i HDZ-ov Branko Bačić.

“Koji su to ljudi čudnih, kodnih imena i čudnih biografija koji kroje sudove u Hrvatskoj?”, zapitao je Glasnović nakon stanke pa nastavio u uobičajenom tonu: “Nedavno je izašao izvještaj da ima 20-tak sudaca koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti. A kako i ne bi bili kad su im dosjei u Beogradu. Predložio sam da se napravi obrazac gdje bi se pitalo: jeste li bili član Komunističke partije, jeste li radili u poduzećima koja su opljačkana, imate li dosje u Beogradu … No, rekli su mi da to nije moj posao, kako se radi lustracija u sudstvu”.

Glasnović je ustvrdio kako da zna da su neki kandidati frizirali svoje biografije i poručio: “Dok se ne riješi gordijski čvor u sudstvu bit će nam kao i do sada, s pola milijuna neriješenih predmeta” i ustvrdio da s obzirom na to da se izbor ustavnih sudaca odgađa za jesen, ima vremena da se naprave provjere tih ljudi.

Podsjetimo, predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je u četvrtak navečer da će Sabor glasovanje o imenovanju tri suca Ustavnog suda odgoditi za jesen s obzirom na to da je SDP glasovanje o sucima uvjetovao dogovorom o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, a iz istog je razloga za jesen pomaknuto i glasovanje o SDP-ovom zahtjevu za osnivanje povjerenstva.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić govorio je o smjeni NO HRT-a: “Želimo upozoriti na izvješće NO HRT-a koji je nedvosmisleno upozorio na spletke, moguću korupciju i sve stvari koje se događaju za novce građana. Sada se ti ljudi, u režiji HDZ-a, žele smijeniti jer su ukazali na korupciju. To je ne-do-pu-sti-vo! Korupcija očito nema boju. Javnim novcem, s novcem hrvatske sirotinje vi ćete kroz smjenu NO-a nastaviti hraniti korupcijsku hobotnicu koja hoda po prisavskim hodnicima”.

Jedna struktura iza vladajuće strukture u HDZ gura smjenu NO-a, poručio je Bernardić i dodao: “Danas imate priliku pokazati da bez obzira koliko vas gurali u lanac potencijalnog sukoba interesa i korupcije možete glasati za ostanak NO-a koji je ukazao na korupciju. Koja je poruka? Bit ćete strijeljani ako ukažete na korupciju”.

“Plenković djeluje sedativno, čak i anemično, a ispod se događa krimić kakvog se ne bi posramili ni najveći američki režiseri. No nećete uspavati ljude koji na ovo upozoravaju. Pozivam vas da budete razumni”, zavapio je Bernardić.

Bernardić kao da je pao s kruške. Toliko ga HRT zanima da se ne pojavljuje na Odboru za medije”, upozorio je HDZ-ov Jasen Mesić podsjetio da je SDP 2015. katapultirao Nadzorni odbor. ‘Vi nama govorite o HRT-u? Mijenjali ste sve zakone da bi instalirali svoje ljude. Radmana, koji je zaboravio prijaviti hotel u svojoj kartici, štitili ste godinama. Vi nama? Kako vas nije stid”, poručio je Mesić te se zapitao gleda li Bernardić previše televiziju, prenosi N1.

“Ne morate vjerovati nama, pročitajte četiri presude i vidjet ćete koje ste besmislice izgovorili”, poručio je Mesić i podsjetio da je i SDP na Odboru za medije podržao da se dokumente NO HRT-a pošalje DORH-u. “Ništa vi to niste pročitali”, kazao mu je.

SDP-ov Gordan Maras javio se za povredu poslovnika pa rekao Mesiću da mu je očito Clark Gable uzor: “I brčići su tu, vidim”. Krenulo je koškanje u sabornici i dobacivanje te negodovanje, a Maras je zapitao kolegice i kolege: “Čemu nervoza? Jel’ vam se žuri na more? Ja bih radio i po ljeti, ali što kad ne želite Istražno povjerenstvo”

Mesić je ustvrdio da ga je Maras uvrijedio, a kasnije ustvrdio da je sve očito dokaz da ne treba gledati televiziju, koju previše gledaju i da su mu se pomiješali crtići i Game of Thrones”, a na to je Maras poručio da ga nije htio uvrijediti “jer Clark Gable je jedan dobar glumac. On se volio ovako teatralno izražavati”.

Facebook Komentari